Komisyonun seçeceği ilaçlara yeni zam geliyor..

birkac-hafta-icinde-komisyonun-sececegi-ilaclara-yeni-zam-geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilaçlara yapılacak yeni zam konusunda bilgi verdi.


25 Nisan 2019 19:32

TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonunda bir grup gazetecinin sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şubat ayında ilaç fiyatlarına yapılan yüzde 26.2’lik zammın ardından, sektörden gelen ilave artış taleplerini birkaç hafta içinde sonuçlandıracaklarını söyledi.

Koca, her yıl mart ayının sonunda sektörün beklentilerini de alarak, ilgili komisyonun uygun gördüğü ilaçlarda bir düzenleme yapıldığını kaydetti.

Koca, Haymana’da bu amaçla sektör temsilcileriyle toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, fiyat düzenlemesi yapılacak ilaçların birkaç hafta içinde belli olacağını söyledi.

Koca, ilave fiyat artışı taleplerini değerlendirirken, yurt dışındaki gelişmelere de baktıklarını, örneğin Hindistan’da hammadde fiyatlarında artış yaşandığını, bu değişikliklere bakarak karar verdiklerini söyledi. Koca, “Şu anda hayati olup piyasada olmayan bir ilaç yok" diye konuştu.

Yerli SMA ilacı

Kamuoyunda uzun süre tartışılan SMA ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alınırken, ilaç fiyatlarının aşırı yüksek olduğu tartışmaları da gündeme gelmişti. Bakan Koca, ilacı üreten firmayla iki yıllık anlaşma yaptıklarını, ancak anlaşma gizli olduğu için fiyatı konusunda bilgi veremeyeceğini söyledi. SMA ilacını yerlileştirmek istediklerini kaydeden Koca, 3 firmanın yerli üretim için devrede olduğunu belirtti.

11 milyon aileye aşı mesajı gönderildi

Çocuklardaki aşı korkusu ve anne babaların aşı reddine karşı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Koca, e-nabız üzerinden 11 milyon aileye aşıların önemini anlatan bir mesaj gönderdiklerini anlattı. Koca, şöyle devam etti:

“Toplu aşılarda bir korku olduğunu biliyoruz. Bu korkuyu yenmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile uygun ortamlarda toplu değil, tekli olabilecek şekilde aşı yapılmasını organize etmek istiyoruz. Çocuklar için sağlık kartı da devreye girecek. Böylelikle hem göz, kalp, diş gibi taramalarını takip etmek, hem de aşıları takip etmek istiyoruz.

Aşı reddinde ise toplumu etkileyecek bir orandan bahsetmiyoruz. Aşıların ithal olması nedeniyle içerikle ilgili tereddütler olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de aşıları yerlileştirmeyi çözüm olarak gündeme getirdik. Beş yıl içinde tüm aşıları yerlileştirmek istiyoruz. Tetanos ve difteri aşısı da ağustos ayında ruhsatlandırılmış olacak."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz