"Ben bu ilacı almadım" diyen hastalar için tedbir geliyor..

ben-bu-ilaci-almadim-diyen-hastalar-icin-tedbir-geliyor

Şanlıurfa'da yapılan panelde eczacıların günlük sorunlarına getirilecek çözümler de konuşuldu.


24 Mayıs 2018 13:32

Şanlıurfa Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç endüstrisi ve eczacı meslek kuruluşlarının katılımıyla Şanlıurfa’da gerçekleştirilen “Eczacılıkta Sektörel Buluşma” panelinde sektörün önemli konuları tartışıldı.

SGK yetkililerinin de katıldığı iki oturum halinde yapılan panelde, sahte reçeteler ve ilacı almadığını söyleyip eczacıyı zor durumda bırakan hastalar için çeşitli tedbirler de konuşuldu.

SGK yetkilileri, reçetede bulunan ilaçların teslimi için kimlik numarası yanında ek doğrulama için çalışma yapıldığı ve sıklıkla hastanın almadığını ifade ettiği durumlar için protokol revizyonunda düzenleme yapılacağı belirtildi.

"Mevcut teşvikler biyoteknolojik ilaç üretimine yetmiyor.."

1. Oturumun moderatörlüğünü, 37.Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süha Özyazıcı yaptı.

Bu oturumda jenerik ilaçlarda fiyat politikaları (Eşdeğer bandı, pasif ürünler, kombine ürünler geri ödeme süreçleri), Reçeteli/Reçetesiz ilaç geri ödeme modelleri ele alındı.

Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, SGK ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yerli ilaç sanayisi için pozitif ayrımcılık yapmasını ve ileri teknoloji ilaç üretimi için mevcut teşvikler dışında politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu oturumda; mevcut teşvik programlarının biyoteknolojik ilaç üretimi için yeterli olmadığı, ilaç ruhsatlandırma ve geri ödeme süreçlerinin eşgüdümlü olarak yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

2. Oturumda ise; İlaç ve tıbbi malzeme sözleşmelerine dair görüş ve öneriler ile SUT +Medula Entegrasyonu ele alındı. Panelde konuşmacı olarak çeşitli SGK yetkilileri de yer aldılar.

Reçete doğrulama için yeni önlemler

Panel konuşmalarından bazı satırbaşları şöyle;

Pazar payı yüzde 1 olan ilaçların eşdeğer bandında bulunmasına ilişkin düzenleme için oranın yükseltilerek piyasada bulunmayan ilaçlar için çıkan farklar konusunda bir çalışma yapılacağı bildirildi.

Reçetede bulunan ilaçların teslimi için kimlik numarası yanında ek doğrulama için çalışma yapıldığı ve sıklıkla hastanın almadığını ifade ettiği durumlar için protokol revizyonunda düzenleme yapılacağı belirtildi.

Protokolün 5.3.9 maddesinin revizyon görüşmelerinde düzenlenerek sehven girilen reçete teşhisleri için verilen sözleşme feshine varan cezanın hafifletileceği bildirildi.

Sahte reçetelerde eczacı ve eczane çalışanlarının dahli olmadığı durumlarda kastı işleyen şahıslara rucü edilmesi için düzenleme yapılacağı ifade edildi.

Şanlıurfa Eczacı Odası tarafından önerilen reçete tesliminde SMS doğrulama kodu ile ilaç teslim basamaklarının düzenlenmesine ilişkin çalışma için SGK yetkililerine sunum yapılarak çalışmanın kurumca değerlendirileceği belirtildi.

Kamu kurum iskontosunu vermeyen veya eksik uygulayan firmalar için konunun rehberlik ve teftiş başkanlığına iletildiği ve oluşturulacak rapor doğrultusunda firmalarla sözleşme imzalanması ve yaptırım uygulanması için çalışma yapılacağı kaydedildi.

Düzenlenen etkinliğe Mardin, Adıyaman, Kayseri ve Batman Eczacı Odalarından da katılım oldu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz