Bazı ilaçların kadınlar üzerindeki yan etkileri tartışmalı..

bazi-ilaclarin-kadinlar-uzerindeki-yan-etkileri-tartismali

İlaç araştırmalarının erkek denekler arasında yapılmasının sonuçları tartışılıyor.


21 Ağustos 2019 15:10

İlaç geliştirme çalışmaları sırasında yapılan insanlı denemelerin erkek denekler arasında yapıldığı ve bu nedenle geliştirilen ilaçların kadınlar üzerindeki olası yan etkilerinin bilinmediği yolundaki eleştiriler öteden beri dile getiriliyor.

The Guardian’ın haberine göre; kadınlar, tarihsel olarak tıbbi denemelerden dışlanıyor ve bu nedenle kadınlar için daha az güvenli veya daha az etkili ilaçlar ortaya çıkıyor.

Bu görüşü savunanlar ABD'de kadınlar için kabul edilemez riskleri olan sekiz ilacın 1997 ve 2001 yılları arasında Gıda ve İlaç İdaresi tarafından geri çekildiğini hatırlatıyorlar.

Cinsiyet eşitsizliği..

Yeni yapılan bir çalışma kadınların erken tedavi olanaklarının cinsiyet eşitsizliği nedeniyle sekteye uğradığını da ortaya koyuyor.

Tıbbın kadınlarla ilgili bazı ön yargıları henüz değişmiş değil. Kalp yetmezliği, Alzheimer, CPR mankenleri, Endometriozis ve ilaçların yan etkileri konularında kadınlara yönelik ‘dışlanma’, hastalıkların erken tanısını geciktirirken; kadınların tedavi olanaklarını da etkiliyor.

Örneğin İngiltere'de, kalp yetmezliğinin bir “erkek hastalığı” olduğu varsayımlarının eşitsiz tedaviye yol açtığı bildiriliyor. Son 10 yılda bu cinsiyet eşitsizliği nedeniyle 8 binden fazla İngiliz kadın öldüğü kaydediliyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz