Yaşanan ilaç sıkıntısı "çantacıları" ortaya çıkardı.

bazi-ilaclarda-yasanan-ilac-sikintisi-cantacilari-ortaya-cikardi

Başta kanser olmak üzere bazı ilaçlarda yaşanan sıkıntı günümüzde de devam ediyor.


10 Kasım 2018 15:43

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak'ın NTV'de 521 kalem ilaçta sıkıntı yaşandığını söylemesinin üzerinden tam bir ay geçti.

Çolak sıkıntıyı; "Yani hasta 8-10 eczaneye gidip bulamıyor ama 11. eczaneye gidince ilacı bulabiliyor. Sıkıntı yaşanan ilaçlar arasında özel bir tür yok, bunların arasında kanser ilacı da var, vitamin ilacı da. Ancak özellikle ithal göz damlaları piyasada yok, en büyük sorun onlarda” ifadesiyle anlatmıştı.

1 Euro'nun bugünkü fiyatı 6.21 TL. Bir ay önce yani 10 Ekimde 7.02'ydi. Son bir ayda Euro kuru 80 kuruş civarında geriledi. Bu gerilemenin piyasadaki ilaç sıkıntısına olumlu olarak yansıması görülmedi. Çünkü ilaç ithalinde kullanılan Euro kuru 2.69'da duruyor. Bir ay önce olmadığı ifade edilen ilaçlar bugün de yok.

Türkiye'de üretilen ilaçlarda görülen sıkıntının nedeninin daha çok üretimde kullanılan hammaddenin dışa bağımlı olmasına dayandığı söyleniyor. Bir de 18 Aralık’ta yaklaşık 500 kalem ilacın fiyatının düşeceği ve bu nedenle firmalar ve depoların ürünleri geri çektiği kanıtlanamayan iddiası var tabii.

Bu gruptaki ilaçların, arada dalgalanmalar görülse de, Çolak'ın dediği gibi pazara kısıtlı olarak verildiği açık. Temin etmek için eczaneler arasında epey bir dolaşmak gerekiyor.

Diğer yandan bir de doğrudan ithal edilen Euro kuruna göbekten bağlı ilaçlar var. Göz ilaçları, kanser ilaçları, bazı tanı ilaçları, ameliyatlarda kullanılan bazı ilaçlar yoklar listesinde başı çekiyor.

Çantacılar devrede..

Şimdi soru şu: Yaşamları bu ilaçlara bağlı hastalar ilaçlarını bulamayınca ne yapıyorlar? Cevabı açık; ilaçlarını temin etmek için, kısaca yaşamak için ne gerekiyorsa onu yapıyorlar, her çareye baş vuruyorlar ve piyasa kuralları çalışıyor.. Bir malı "talep" eden varsa, mutlaka bir "arz" eden de çıkar.

Şimdilerde hastanelerdeki özellikle cerrahi ve onkoloji bölümlerinin önünde, çantacılar kol geziyor. Hastaların arasında dolaşıyor, konuşmaları şikayetleri dinliyor, sonra yanınıza yaklaşarak eczaneden temin edilemeyen örneğin bir kanser ilacını tabii ki karaborsa fiyatı ile temin edebileceklerini söylüyorlar ve gidip getiriyorlar da. En çok arananların bazıları ise zaten çantada hazır.. O nedenle onlara çantacı deniyor. Bu arada kandırılanlar, sahtekarların eline düşenler de yok değil.

Çantacıların bir de eczaneleri dolaşıp belli ilaçları teklif eden kolu var ki o ayrı bir mevzu..

Bunlar parası olan hastalar için. Ya olmayanlar için? Onu yazmak istemiyoruz..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz