Batman EO Başkanından ilaç zammı açıklamaları..

batman-eczaci-odasi-baskani-adnan-bayhandan-nbsp-ilac-zammi-aciklamalari

Yüzde 26,4 olarak açıklanan ilaç zammı konusunda ilginç açıklamalar..


21 Şubat 2019 20:04

Batman Eczacı Odası Başkanı Adnan Bayhan önceki gün İlke Haber Ajansı'na ilaç zammına ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu. Bayhan'ın açıklamalarından ilaç zammına ilişkin bölüm şöyle;

"İlaçlar 19 Şubattan itibaren %26.4 zamlı bir şekilde vatandaşların hizmetine sunuluyor. Bunun şöyle bir sıkıntısı var; Euro kuru Türkiye de yüzde 70 olarak kabul görüyordu artık yüzde 60 olarak kabul görecek.  Bu yıldan sonra da yüzde 60 olarak kabul görecektir. 2,69 TL olan Euro kuru artık 3.4 TL'den işlem görecek.

İlaç fiyatlarının artmasına taraftar değiliz

Bu noktada biz  Türkiye Eczacılar Birliği olarak ilaçların fiyatlarının artılması taraftarı değiliz. Hiç bir şekilde de olmadık. Ama ilaç sanayisi noktasında özellikle Türkiye’ye ilaç veren ithal firmalar  noktasında ciddi anlamda sıkıntı var. Türkiye'deki bu mevcut politikalara karşı gelip de, biz bu ilaçları Türkiye ‘ye vermeyiz diyen yüzlerce ilaç firması  var.

Devlet son noktada artık böyle bir zam oranını uygun gördü. Şunu söyleyeyim ilaç sanayisinin beklentisi yüzde 70 zamdı. Yani devletin çok mücadele edip yüzde 26.4 ile çıkarttığını söylemek istiyorum.

Onlarca firma, yurtdışından işte Türkiye’ye ilaç ithal eden firmalar  yüzde 70-80 zam olmazsa Türkiye’ye ilaç göndermeyiz tehdidi vardı. Sonunda Türkiye de ki sağlık otoriterleri bir araya geldi yüzde 26.4 ‘lük bir oranda mutabık kalındı."

Bayhan daha sonra eczacılık sektöründeki usulsüz uygulamalarda bulunan eczanelerle Batman Eczacı Odası olarak yaptıkları mücadeleden söz etti. Bayhan şöyle devam etti;  

Çürük elmaları elemeye çalışıyoruz

2003 den bu yana muvazaa ile etkin bir mücadelemiz var. Batmanda 2003 den bu yana aşağı yukarı yaklaşık 60 tane eczane kapandı. 60 tane muvazaalı eczane kapandı. Ve bunların büyük çoğunluğu usülsüzlükten dolayı ilaç yazdırma ve çizdirmeden.

Biz oda olduğumuzdan bu yana bu insanları mümkün mertebe de mesleğin dışına çıkartmak için insan üstü mücadele yaptık. Kimi zaman tehdit edildik kimi zaman kavgalar ettik. Ama şu an geldiğimiz durumda  Batman da Türkiye de hiçbir yerde olmadığı kadar temiz bir yer olduğunu düşünüyorum ki nitekim sağlık otoriteleri de bu nokta da Batman ‘ı takdir ediyor.

Hala içimiz de çürük elmalar var. Mümkün mertebe bu çürük elmaları  Sağlık İl Müdürümüzle birlikte SGK ile birlikte biz elemeye çalışıyoruz inşallah da başaracağız.

Geçtiğimiz yıl dört tane eczane bundan dolayı kapandı. Ama ondan önceki yıllarda her yıl  ortalama 5-6  tane eczanemiz oldu. Ve biz bunu  Sağlık İl Müdürlüğü ile birlikte   yapmış olduğumuz ortak  çalışmalar sonucu olarak bu noktaya biz getirdik.

Haberin videosunun tamamı için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz