Bakkalda satılan yeşil reçeteli ilaç Suriyelileri vurdu..

bakkalda-satilan-yesil-receteli-ilac-suriyelileri-vurdu

Yeşil reçete ile temin edilen ilacın el altından Suriyelilere satıldığı ortaya çıktı.


29 Eylül 2018 13:48

Yeşil reçeteli Tramadol etken maddeli ilacı el altından bakkal, kasap, manav'dan temin eden Suriyeliler bağımlılık tedavisi görüyor.

"Tramadol" etken maddeli ilaçlar eczanelerde yeşil reçete ile satılıyor. Opioid toksisitenin gelişme riski olan önemli bir etken madde.

Hatta öyle ki, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), tam da bu hafta Tramadol etken maddeli ilaçların kısa ürün bilgilerine, “1. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı” bölümünden önce kara kutu uyarısı şeklinde bazı bilgilerin eklenmesi gerektiğini ve alınan kararla ilgili varsa görüş, öneri ve katkıların 05.10.2018 tarihine kadar bildirilmesi gerektiğini duyurmuştu.

Tramadol bakkalda..

Dün ortaya çıktı ki, meğer bu yeşil reçeteli ilacı Ankara'da el altından satan bakkallar varmış ve depresyondan kurtulmak isteyen Suriyeli mültecilerden bazıları 'Tramadol' etken maddeli ilaçlar bağımlılık yapınca AMATEM'de tedavi altına alınmışlar.. Halk ağzında benzeri durumlar için kullanılan yaygın bir deyim vardır, manzarayı galiba en iyi o anlatıyor, söylemeden geçemedik; "Buyurun burdan yakın..!"

Kullanan Suriyelilede bağımlılık gelişti..

Haberler.com'un haberi şöyle; Ankara'da çok sayıda Suriyeli mülteci kadın ve çocuğun bilinçsizce kullandığı 'Tramadol' adlı ilaca karşı bağımlılık geliştirdikleri tespit edildi. Hastanelere, üşüme, titreme, bulantı, gözlerde kayma, isteksizlik, ağlama krizleri şikayetleri ile müracaat eden kadınlar uzman hekimlerce psikologlara yönlendirildiler.

Bu görüşmelerde kadın ve çocuklar Tramadol'u içince "hastalıklarının geçtiğini" ancak bir kutusu 20 liraya satılan ilacın bir hafta yetmediğini, ikinci kutuyu edinmenin de bütçelerini sarstığını dile getirirken, içmeyince de şikayetlerinin arttığını ifade etti. Uzmanlar ilacı kullanmanın tıbbi ve toplumsal olarak problem yaratacağını söylerken ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizdi. İlaç bağımlısı erkeklerin, eş ve çocuklarına şiddet uygulamaya başladığı belirtildi.

Uzun soluklu tedavi gerekiyor

Suriyeli mülteciler, yüksek doz ve uzun süreli kullanımın ardından ilacın alınmaması sonucu ortaya çıkan "yoksunluk" belirtilerinin ortadan kaldırılması ve uzun soluklu "bağımlılık tedavisi" için Sağlık Bakanlığı Numune Hastanesi'ne bağlı Alkol ve Madde Bağımlığı Merkezi'ne yönlendirildi. Suriyeli mültecilerin 'bağımlılık' tedavileri özellikle kadınların ilaç hakkında farkındalık sağlamaları ve ilaçtan kurtulmak konusunda istekli olmaları nedeniyle ayaktan yapılıyor.

Bakkal, manav, kasapta 20 lira..

Altındağ ilçesine bağlı semtlerde bakkal, hatta manav ve kasaplarda Tramadol isimli ilacın satış fiyatı 20 lira. Fakat mahalle sakinlerinin verdiği bilgiye göre mahalle dışından da ilacı satın almak için gelenler çoğunlukta. Bakkallar, Tramadol'u el altından satarken fiyatı alıcıya göre de farklılık gösterebiliyor.

Psikiyatrist Uzman Doktor Sezai Berber, Tramadol bağımlılığının ciddi tıbbi ve toplumsal bir problem olduğunu belirtiyor. Tramadol, ameliyat sonrası ve yaralanma ağrıları için güçlü bir ağrı kesici ve "yeşil reçeteli" bir ilaç. Bu ilaç kana karıştıktan sonra düşünmeyi, muhakeme becerisini yavaşlatıyor. Fazla dozla beraber uzun kullanımında ilacın etkileri hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendini göstermeye başlıyor.

Kesinlikle hekim kontrolünde kullanılması gereken ilaç, başka ilaçlarla etkileşim yaptığında ölümle sonuçlanabilecek ciddi riskleri de taşıyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz