"Bakanlığa güvenmiyorsan eczaneye güven.."

bakanliga-guvenmiyorsan-eczaneye-guven

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, eşdeğer ilaçlar konusunda yaptığı açıklamada, ilacın isminin değil içeriğinin önemli olduğunu söyledi.


21 Ağustos 2016 14:29

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Egehaber gazetesine yaptığı açıklamada eşdeğer ilaçlar konusuna da değindi.

Duygu Göksu'nun haberine göre Sayılkan, farklı firmalar tarafından üretilen aynı içerikli ilaçların rahatça kullanılabileceğini ifade ederek; "

"Eşdeğer ilaçların içeriği aynı isimleri farklı bu sebeple isimlere çok takılmamak gerekir. Eczacı ya da hekim gözüyle bakıldığında bu işin içinde  belli miktarda ve olması gereken madde varsa yeterlidir. Hangi firmaya güvenmek gerektiği konusunda vatandaşın kafası karışıyor.

Aralarında fark yok..

Güvenmek zorundayız. Çünkü ilaç üretecek olan firmaya Sağlık Bakanlığı ruhsat veriyor. Bir firma Türkiye'de eşdeğer ilaç yapmaya kalktığında başvurusunu yaptıktan sonra analizleri yaklaşık olarak bir buçuk yıl sürüyor, oldukça kapsamlı bir araştırma yapılıyor. Bu sebeple güven duymak gerekir.

Aynı ilaç farklı fiyatlarda satılsa da içerikleri aynı ise aralarında fark yoktur ve gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Bir de firmaya ve Sağlık Bakanlığı'na yeterli güven duyulmuyorsa bile eczaneye güvenmek gerekir" dedi.

Sayılkan, "Üretim yapan firmayı tanımayan ve Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarından tam olarak haberi olmayan vatandaşın kafasında soru işaretleri kalabiliyor, tanıyıp bildiğiniz eczacıya güvenmek zorundasınız, eczacı size ilaç öneriyorsa o eczacıya inanmak doğrusudur. Aynı zamanda, Türkiye'de farklı bir model var. Doktor da diyor kendinizi yakın hissettiğiniz eczacının hangisi olduğunu soruyor.

Duygusal model..

Türkiye'de eczane modeli çok farklı Avrupa'daki gibi değil. Metalik bir bağ ile değil, duygusal bir bağ var. Herkes her türlü sorunu ile ilgili eczaneye gelerek danışmanlık hizmeti alıyor. Hele ki Anadolu'ya gittiğimde bu durumun eczacı için ciddi bir misyon bunu gördüm.

Güveniliyor çoğunlukla, bazen yıllardır alışılagelmiş firmalar marka isimlerinde sıkıntı oluyor. Onları aşmak zor oluyor, defalarca anlata anlata yıllar içinde azalttık daha da azaltacağız.

İnsanlar şuna inanacaklar, yurt dışında çoğu yerde ilaç adı yazılmıyor, içerisindeki etken maddeler yazıyor reçetede, dolayısıyla firma adı öne çıkmıyor ve inisiyatif eczacıya bırakılıyor, burada bence kısa bir vadede o uygulamaya geçilebilir" diye konuştu.

Haberin tamamı için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz