Bahçe içine de "E" logo konabilmeli..!

bahce-icine-de-e-logo-konabilmeli

Ankara Eczacı Odası'nın "E" logoların yeri konusundaki yönetmelik değişikliği talebi.


01 Ağustos 2017 12:46

"E" logoların konulacağı yerler konusunda İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile eczacılar arasında yaşanan sorunlar üzerine Ankara Eczacı Odası çareyi yönetmelik değişikliğinde arıyor.

Sağlık Müdürlüğü ekipleri çeşitli illerde yaptıkları denetlemelerde, eczane "E" logolarının yeri ile ilgili olarak mevzuata aykırılık gerekçesiyle zaman zaman cezai işlemler uyguluyorlar. Eczacılar ise "E" logolar ile ilgili sorunların genellikle zaruretten kaynaklandığını belirterek bu duruma itiraz ediyorlar.    

Bahçe mesafeleri..

Bu şikayetlerin kesilmemesi üzerine, Ankara Eczacı Odası, "E" logolu ışıklı levhaların yeri konusunda, imar yönetmeliğine bağlı olarak uygulamada çıkan bazı sorunların çözülmesi için Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) başvurdu.

Oda, İmar yönetmeliğinde yer alan bahçe mesafelerinin çıkardığı sorunları dile getirdi ve  Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin buna uygun olarak değiştirilmesini istedi.

Yazıda; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 'Eczane ismi, levhası ve vitrini' başlıklı 25'nci maddesinin 3'ncü fıkrasının birinci cümlesinin "Eczanelerin dış cephesine veya yol /kaldırım ile arasında kalan bahçe sınırları içerisinde kalmak şartıyla, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla "E" logolu ışıklı levha konulur." şeklinde düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.

Ankara Eczacı Odası'nın TEB'e gönderdiği yazı şöyle;

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin "Eczane ismi, levhası ve vitrini" başlıklı 25'nci maddesinin 3'ncü fıkrası gereği; eczanelerin dış cephesine, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla "E" logolu ışıklı levha konulması gerekmektedir.

Üzerinde eczane ismi dahi taşımayan ve kesinlikle reklam özelliği bulunmayan "E" logolu ışıklı levhaların kullanılma amaçlarının, eczanelere müracaat edecek vatandaşların eczanelerin yerlerini kolaylıkla tespit etmelerini sağlamak ve ilaç ile diğer sağlık malzemelerine ulaşımlarını kolaylaştırmak olduğu açıkça görülmektedir.

Özellikle havaların erken karardığı dönemlerde mesai saatleri içerisinde de eczanelerin görünürlüğünü ve dolayısıyla eczanelere ulaşılmasını kolaylaştıran "E" logolu ışıklı levhaların, nöbetci eczanelerde kullanımı ise önemini daha da artırmaktadır.

Yönetmeliğin 25'nci maddesinin 3'ncü fıkrasında "E" logolu ışıklı levhaların, iki cepheden kolayca görülebilir olmasının gerektiği belirtilmekle beraber, mevcut eczanelerin pek çoğunda "E" logolu ışıklı levhaların görünürlüğünün sağlanamadığı bilinmektedir.

Günümüzdeki yerleşim bölgelerinin kent merkezlerindeki bazı caddelerde yer alan eczanelerin doğrudan kaldırım üzerinde bulunmasına bağlı olarak, bu eczanelerin dış cephelerine asılan E logolu ışıklı levhaların görünürlükleri yönetmelikte belirtildiği şekilde sağlanabilmektedir.

Ancak, çoğu yerleşim bölgesindeki eczaneler kaldırımlardan daha içeride olduğundan ve kaldırım ile eczane arasında binaların ağaçlandırılmış bahçeleri bulunduğundan dolayı, bu eczanelerin dış cephelerine asılan "E" logolu ışıklı levhaların görünürlükleri, yönetmelikte belirtildiği gibi sağlanamamaktadır.

Bu durumda olan eczaneleri vatandaşların mesai saatlerinde veya özellikle nöbet esnasında tespit etmesinde sorunlar yaşandığı ve vatandaşların sıkıntı çektiği tespit edilmektedir.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin "Bahçe mesafeleri" başlıklı 18 ‘nci maddesinin 1 ve 2'nci fıkraları gereği, binaların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5 (beş) metre, yan bahçelerinin mesafeleri ise, en az 3 (üç) metre olmalıdır.

Dolayısıyla, yeni yapılan veya kentsel dönüşüm çerçevesinde merkezi yerlerde inşa edilen binaların zemin katlarında yer alan dükkanlar, kaldırımlara en az 5 (beş) metre uzaklıkta iken, sağ ve solundaki binalara da 3'er (üç) metre uzaklıkta yer almaktadır.

Bu binaların ağaçlandırıldıkları ve bazı kısımlarının da araç parkı olarak kullanıldığı, kimi zaman eczanenin sağ ve solunda bulunan işletmelerin cephelerini bahçe duvarı veya kaldırıma kadar genişletip eczanenin ve "E" logolu ışıklı levhanın görünürlüğünü kısmen veya tamamen engellediği göz önüne alındığında, bu tip dükkanlarda ikamet eden eczanelerin görünürlüklerinin azalacağı ve bina cephelerine asılan E logolu ışıklı levhaların da görülemeyeceği aşikardır.

Bu durumun önüne geçilmesi ve Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğinde belirtilen şekilde E logolu ışıklı levhaların görünebilirliğinin sağlanabilmesi için, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 18'nci maddesi kapsamında imar edilen ve kaldırımlara en az 5 (beş) metre uzakta olan binalardaki eczanelerin, bahçe içerisinde kalmak şartıyla kaldırımlarla olan sınırlarına E logolu ışıklı levhaların asılmasına olanak sağlanmasının elzem olduğu değerlendirilmektedir.

Bu amaçla Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin "Eczane ismi, levhası ve vitrini" başlıklı 25'nci maddesinin 3'ncü fıkrasının birinci cümlesinin Eczanelerin dış cephesine veya yol /kaldırım ile arasında kalan bahçe sınırları içerisinde kalmak şartıyla, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla "E" logolu ışıklı levha konulur." şeklinde düzenlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Gereğini tensiplerinize arz ederiz. Ecz.Süleyman Güneş / Başkan

Kaynak için tıklayınz


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz