Azerbaycan'da 8.5, Türkiye'de 40.4..!

azerbaycanda-8-5-turkiyede-40-4

TİTCK Akılcı İlaç Bülteni Eylül 2017 sayısında antibakteriyel tüketimi verileri yer alıyor.


06 Eylül 2017 20:29

Antibakteriyel tüketimine ilişkin DSÖ'nün "Antimikrobiyal Tüketim Sürveyans Ağı" verilerine göre 2014 yılı itibariyle, Azerbaycan'da 8.5 DID olan antibakteriyel tüketimi, Türkiye'de 40.4 DID.

TİTCK Akılcı İlaç Kullanım Bülteni'nden;

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Akılcı İlaç Kullanım Bülteninin Eylül 2017 sayısını yayınladı. Bültende, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Antimikrobiyal Tüketim Ağı Verisi'nin bir raporu da yer aldı.

2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü, AB üyesi olmayan ancak Avrupa Bölgesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren ülkeleri davet ederek "Antimikrobiyal Tüketim Sürveyans Ağı" nı (WHO-AMC Network) kurdu.

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Karadağ, Moldova Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Tacikistan, Makedonya, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan'ın yanı sıra Kosova da WHO-AMC ağına katılma aşamasında.

Bu ağa katılma kararı alan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkenin ilk kez 2011 yılına ait antibiyotik tüketim verileriyle ilgili bir makale 2014 yılında yayınlanmıştı. TİTCK'nın eylül bülteninde yer alan makale ise bu 12 ülkenin 2011-2014 yılı verileriyle ilgili.

Karşılaştırmalı 12 ülke verisi

Bu raporun Türkiye verisine ait olan bölümleri DSÖ’nün izniyle birebir Türkçe’ye çevrilip Ağustos ayı Akılcı İlaç Kullanımı Bülteninde yayınlanmıştı.

Eylül ayı sayısında ise bu raporun Türkiye verilerinin çalışmaya katılan diğer ülkelerin verileriyle karşılaştırılması ve değerlendirmesinin yapıldığı bölüm sunuluyor.

Rapordan sonuçlar;

Raporda Sistemik kullanılan antibakteriyellerin (Anatomik Terapötik Kimyasal (ATC) sınıflandırma grubu J01) toplam tüketim verileri, 11 ülke ve Kosova için ayrı ayrı hesaplanmış.

2014 yılı antibakteriyel tüketimi, Azerbaycan'da 8,5 DID (1000 kişi başına düşen tanımlanmış günlük doz) olarak tespit edilirken bu değer Türkiye’de 40,4 DID değeri olarak belirlenmiş.

Aradaki tüketim farkının 4 kattan fazla olduğu görülmekte.

Bu,12 ülke için nüfus ağırlıklı ortalama tüketim ise 24,4 DID olarak hesaplanmış.

Raporda çeşitli antibiyotik türlerine ait, bu ülkelere ilişkin karşılaştırmalı bilgiler de yer alıyor.

Sistemik kullanım için antibakteriyellerin toplam tüketimi (ATC sınıfı J01), uygulama yolu (oral ve parenteral formülasyonlar) ve farmakolojik alt grup şeklinde incelenmiş.

J01 Grubu Antibakteriyellerin Uygulama Yoluna Göre Toplam Tüketimi

J01 grubu antibakteriyellerin oral ve parenteral (enjektabl) formülasyonlarının tüketimi

Akılcı İlaç Kullanım Bülteni eylül-2017 için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz