Avrupa'da, 39.5 TL olan ilaç, Türkiye'de 13 TL..

avrupa-da-39-5-tl-olan-ilac-turkiye-de-13-tl

AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli'nin yenilikçi ilaçlar konusundaki açıklamaları.


09 Haziran 2017 19:19

Yenilikçi ilaç hakkında açıklamalarda bulunan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD)  Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, Türkiye’de ilaç fiyatlarının çok düşük olduğunu da kaydetti.  Dereli, “Avrupa’da 10 Euro olan bir ilaç, Türkiye’de yaklaşık 13 TL’ye satışa çıkıyor” dedi. Dereli'nin açıklaması, TL üzerinden hesaplandığında, Avrupa'da yaklaşık 39.5 TL olan bir ilacın Türkiye'de 13 TL'den satıldığı anlaşılıyor.

AİFD, yenilikçi ilaç kavramının öneminin iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla AİFD, yeni bir kampanya başlattı. Dernek, yenilikçi ilaçların hasta ve hasta yakınlarının yaşamına sunduğu katkıları anlatacak.

Yenilikçi ilaçlar insan ömrünü uzatıyor

Yenilikçi ilaçlarla insan ömrünü ve yaşam kalitesini arttırmayı amaçladıklarını belirten AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli;

“Son 20 yılda insan sağlığı konusunda önemli gelişmeler kaydedildi. Bir zamanların ölümcül hastalıklarının tedavi edilebilir hale geldi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık teknolojisindeki gelişmeler, bebek ve çocuk ölümlerindeki azalmanın ve 21. yüzyıldaki doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışın yaklaşık yüzde 40-50’sini sağladı” dedi.

"Gerçeği yansıtmıyor"

Dr. Dereli, Türkiye’de yaşayan herkesin "ölümcül hastalıkların ilacı bulundu ama ilaç firmaları piyasaya sürmüyor" dediğini ve bunun gerçeği yansıtmadığını belirterek;

“Dünyada küresel ilaç endüstrisinde en önemli noktalardan birisi molekülü bulduktan sonra ne kadar hızlı piyasaya verdiğiniz. Bir patent koruması var ama bunun süresi 20 yıl. Siz molekülü bulup patentini aldığınızdan itibaren klinik çalışmaları ve deneylerini yapıyorsunuz. Her firma bir diğerinden önce o ilacı piyasaya vermeye çalışır.

"Tüm ilaç firmaları rekabet içinde"

Bugün tüm ilaç firmaları kendi aralarında rekabet içindedir. Klinik araştırmalar çok ciddi kurallara ve düzenlemelere bağlı. Bir ilacı bulduğunuz zaman insanlarda tedavi edici etkisinin gözlenmesi gerekir. Bu çalışmalar için seçilen kişiler de çok özenle seçiliyor. Klinik çalışmalar bilinenin aksine Afrika kökenli kişiler üzerinde yapılmıyor. Bu çalışmalar ülkelere de değer katar. Klinik çalışmalarda aslında birçok kişi için umut olabilir.

İlaç fiyatları dünyanın her tarafında devletlerin mevzuatlarına göre belirlenir. Türkiye dünyanın en düşük ilaç fiyatlarının olduğu ülkelerin başında gelir. Avrupa’da 10 euro olan bir ilaç Türkiye’de yaklaşık 13 TL’ye satışa çıkıyor” diye konuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz