Asla eczane dışında olamaz.. Tespit edilirse işlem yapılır.

asla-eczane-disinda-olamaz-tespit-edilirse-islem-yapilir

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazısı.


19 Nisan 2017 11:39

Bazı eczacıların eczane olarak kullanılan alanlardan bağımsız yerlerde ilaç depoladıklarının tespit edildiğini ifade eden Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, Eczacı Odasına, "Eczane dışında ilaç muhafazası" konulu bir yazı gönderdi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazısı şöyle:

1- Son günler de ilimizde 'yapılan eczane denetimlerinde ki tespitlerden, İlimizde faaliyet gösteren bazı eczacıların eczane olarak kullanılan alanlardan bağımsız yerlerde ilaç depoladıkları anlaşılmaktadır.

2- Bilindiği üzere Ecza Depolarının tabi oldukları Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'un 11. Maddesine göre; "Ecza depolarından sadece eczanelere ve ilaç üreticilerine toptan veya perakende ilaç satışı yapılabilir" hükmü bulunmaktadır.

3- Eczanelerle ilgili 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında ki Kanun"un 20. Maddesinde; "Eczane binalarının kaç kısımdan mürekkep olacağı ve laboratuarların vasıf ve şartları ve içerlerinde bulunması lazım gelen alet ve saire ve eczanenin dahili hizmetleri Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince tayin ve tespit olunur." 30 maddesinde; “Eczanelerle ecza depolan ecza ticarethaneleri ve ecza imalathaneleri ve laboratuarları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletinin murakabesi altında olup her zaman teftişe tabidirler. Bunların senede en az iki defa teftişi mecburi olduğu gibi lüzum görüldüğü sair zamanlarda dahi teftiş olunur", 19. Maddesinde; 'Bir eczane sahibinin eczanesi dışında ilaç (tertip edemeyeceği' hükümleri bulunmaktadır.

4- Yine Eczacılar ve Eczaneler Hakkında ki yönetmeliğin 23. Maddesinde de; "Eczanede mevcut krokide değişiklik oluşturacak nitelikteki tadilatlar eczacı odasının da görüşü alınarak il sağlık müdürlüğü onayıyla yapılır: hükmü bulunmaktadır.

5- Sonuç olarak yukarıda ki hükümlerden anlaşılacağı üzere; Ecza depolarından satın alınan ilaçlar sadece Eczaneler de tutulabilir . Ayrıca Mesul Müdür Eczacının çalışma saatlerinde eczanesinde sürekli bulunması asıl olduğu için, bu alanlar için ne şekilde tutulduğu bilinmeyen ve doğruluğu şüpheli olan "ısı ve nem çizelgeleri" de tarafımızca kabul edilmeyecektir. Dolayısıyla Eczane olarak kullanılan alanlar dışında tespit edilen ilaçlarla ilgili “Eczacılar ve Eczaneler Hakkında ki Kanunun" 33. Maddesi doğrultusunda işlem yapılacaktır. Konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Dr. Şükrü ARPACI İl Sağlık Müdürü

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz