ARGEFAR'da ilaç araştırmalarında yer alan gönüllüler..

argefar-da-ilac-arastirmalarinda-yer-alan-gonulluler

İlaç araştırmaları hız kazanınca, gönüllü denek ihtiyacı da arttı.


22 Haziran 2017 09:42

Portföylerinde İnsanlar üzerinde yürütülen ilaç araştırmalarında yer alan 3000 gönüllü  bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Göksel, ilaç araştırmalarında gönüllü olma temasını işleyen eğitim toplantıları yapmayı planladıklarını söyledi.

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel, ilaç geliştirme çalışmaları kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yerli ilaç çalışmalarının yanı sıra çok uluslu ilaç şirketlerinin de kendilerinden ilaç araştırma taleplerinin arttığını vurgulayan Göksel, şunları kaydetti:

Uluslararası standartlarda

"İlaç adayı moleküllerin ruhsat alabilmesi için hayvanlardaki klinik öncesi fazın ardından son aşamada insanlarda denenmesi gerekmektedir. İnsanlarda ilacın ilk kullanımı kapsamındaki Faz 1 klinik araştırmalar, ülkemizde sadece Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği özel ruhsatlı merkezlerde yapılmaktadır.

ARGEFAR Sevim Bilgiç Faz 1 Kliniği de 2011 yılından bu yana onaylı bir merkez olarak uluslararası standartlarda Faz 1 çalışmalar yürütmektedir. Faz 1 Kliniği, her 2 yılda bir Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından denetlenerek onay belgeleri güncellenmektedir.

 Bugüne kadar sağlıklı gönüllülerde 3 adet, hastalarda bir adet Faz 1 çalışma gerçekleştirilmiştir."

18-55 yaş arası gönüllüler

Kamuoyunda "muadil ilaç" olarak da bilinen jenerik ilaçların geliştirilmesi konusunda da faaliyet yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Göksel, muadil ilacın kana geçiş oranıyla orijinal ilacın karşılaştırıldığı ARGEFAR Biyoeşdeğerlik Kliniği’nde bugüne kadar 65 çalışmanın tamamlandığını bildirdi.

Tüm ilaç araştırmalarının insanlar üzerinde gerçekleştirilen aşamaları için gönüllülere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Göksel, "ARGEFAR'ın gönüllü havuzunda 18-55 yaş arası 3 bin gönüllü bulunuyor ancak ilaç araştırmalarında gönüllülük kültürünün daha da geliştirilmesi gerekiyor. Gelecek günlerde ilaç araştırmalarında gönüllü olma temasını işleyen eğitim toplantıları yapmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz