Antidepresan ilaçların yol açtığı cinsel yan etki şikayetleri artıyor..

antidepresan-ilaclarin-yol-actigi-cinsel-yan-etki-sikayetleri-artiyor

Op. Dr. Evren Işık yaygın antidepresan kullanımına bağlı yan etkilere dikkati çekti.


11 Aralık 2019 15:09

Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, son dönemlerde antidepresan ilaç kullanımının çok yaygınlaştığını, buna bağlı olarak da cinsel istek kaybı ve sertleşme bozukluğu yaşayan çok fazla hastayla karşılaştığını söyledi.

Dr. Işık, antidepresanların kontrolsüz bir şekilde kullanıldığında cinsel yan etkilere yol açabildiğini, ilacın bu tür yan etkilerini azaltacak ya da önleyecek tedavi yöntemleri olduğunu kaydetti.

"Depresyon hastalığının kendisi veya tedavi amaçlı kullanılan antidepresan ilaçlar; düşük libido, vajinal kuruluk ve erektil disfonksiyon gibi semptomlara neden olabilir’ diye konuşan Dr. Işık

"Kimi bireyler orgazm olmakta zorlanabilir veya hiç orgazm yaşamayabilir. Antidepresanlar her ne kadar depresyon tedavisinin ayrılmaz bir parçası olsa da birçok insan için cinsellik de sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Antidepresanların cinsel yan etkilerini yoğun bir şekilde yaşayan bireyler için bu durum sinir bozucu ve üzücü olabilir’ dedi.

Oranlar yüksek..

Antidepresanların cinsel yan etkilerinin oldukça yaygın olduğunu gösteren araştırmaların bulunduğunu kaydeden Dr. Işık,

“14 binden fazla insan üzerinde yapılan meta analize göre; depresyon tanısının yüzde 50-70 oranında cinsel işlev bozukluğu gelişimi riski içerdiği; antidepresan kullananlarda ise bu riskin yüzde 70’in üzerine çıktığını tespit eden çalışmalar olduğunu söyledi. Bu yan etkileri azaltmanın da yolları olduğunun altını çizen Dr. Işık, bireylerin yaşadıkları sorunu kabul edip bunu partnerleri ve doktorları ile konuşmalarının çözüm yolunda atılacak ilk adım olduğunu belirtti.

Alınabilecek önlemler konusunda da bilgi veren Dr. Işık şöyle devam etti;

Antidepresan dozunun ayarlanması

"Hekiminizin rehberliğinde antidepresanın dozunu azaltma şansınız da olabilir. Bu yolla hem depresyon tedavisine devam edilebilir hem de cinsel hayatı olumsuz etkileyen şikayetler azaltılabilir.

Örneğin bir araştırmaya göre günlük standart 20 miligramlık antidepresan kullanan hastalarda bu doz 5 ila 10 miligrama indirildiğinde semptamların yönetilebilir hale geldiği, cinsel yan etkilerin ise azaldığı görülmüştür.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz