"Antibiyotik sonrası" döneme hoş geldiniz..!

antibiyotik-sonrasi-doneme-hos-geldiniz

"Antibiyotik direnci, enfeksiyon hastalıklarının tedavisini kısıtladı"


05 Ağustos 2017 13:28

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baysallar, modern tıbbın başarılarını tehdit eden antibiyotik direncinin ciddi şekilde büyüdüğünü ve çağın enfeksiyon hastalıklarının tedavisinin büyük ölçüde kısıtlandığını söyledi.

Enfeksiyon hastalıklarının ölüm nedenlerinin başında geldiğini ve her yıl 13 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu vurgulayan Baysallar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre, artık "antibiyotik sonrası" dönemin geldiğinin aktarıldığını söyledi.

21. yüzyılın gerçeği..

Prof. Dr. Baysallar, raporda, artık toplumda yaygın enfeksiyonların ve ufak yaralanmaların, ölüm sebebi olabileceği bir dönemin 21. yüzyılın bir gerçeği olduğunun vurgulandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Gereksiz antibiyotik kullanımı ve hastaların antibiyotikleri doktor tarafından önerilen şekilde kullanmamaları, antibiyotik direncinin gelişimine neden olmuştur. Yalnızca enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde değil, hayvancılık ve gıda sektöründe de antibiyotikler yaygın bir şekilde kullanılmış ve direnç gelişmesine zemin hazırlamıştır.

Modern tıbbın başarılarını tehdit eden antibiyotik direnci sorunu öyle büyümüştür ki çağımızda enfeksiyon hastalıklarının tedavisi büyük ölçüde kısıtlanmış durumdadır. Uluslararası çok merkezli yürütülen sürveyans çalışmalarında, Türkiye'de de direnç oranlarının artış gösterdiği, yaygın bakterilerin karbapenem, kolistin gibi son çare ilaçlara bile yüksek direnç geliştirdikleri görülmüştür."

"Artan direnç oranları gözlenmeli"

Mehmet Baysallar, bu konuda yapılacak çalışmalarının önemini vurgulayarak, "Çoklu ilaç direnci gösteren etkenlere karşı kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotik grubu olan karbapenemlerin de artık bu bakterilere etkilerinin azaldığı görülmüştür. Bu tür çalışmaların yaygınlaşmasının, ulusal verilerin oluşturulmasında, son çare ilaçlara artan direnç oranlarının gözlem altına alınmasında ve akılcı ilaç kullanımı konusunun devamlı gündemde tutulmasında çok yararlı olacağı düşünülmektedir." diye konuştu.

Kaynak için tıklayınız..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz