Amerikan Pediatri Akademisi uyardı..

amerikan-pediatri-akademisi-uyardi

Amerikan Pediyatri Akademisinin yayınladığı son makalede, çocuklara sıklıkla verilen İbuprofen ve Parasetamol içerikli ilaçların, düşük ateş durumlarında kesinlikle kullanılmaması gerektiği, çocuklara sürekli olarak verilmesi halinde ise ciddi yan etkilere sebep olabileceği vurgulandı. Bu yan etkilerin başında parasetamol'ün astım hastalığına, ibuprofen'in ise mide ülseri/kanaması ve böbrek problemlerine sebep olabileceği belirtildi.


18 Mayıs 2015 00:00

Amerikan Pediyatri Akademisi, yayınladığı son makalede Türkiye'de de sıklıkla kullanılan parasetamol ve ibuprofen içeren çocuk ilaçlarını mercek altına aldı.

Habertürk Gazetesinin İngiltere'de yayınlanan Mirror gazetesi kaynaklı haberine göre;  makalede ebeveynlerin, çocukların ateşi çıktığı anda ilaca sarılmasının yanlış olduğunu, ateş düşürücülerin 'ihtiyaç halinde' kullanılmasının düşünülebileceğini belirtildi. 'Ateş korkusu' olarak adlandırılan panik sebebiyle çocukların hayatlarının riske atılabiliyor olacağının altı çizildi.

Bazı hekimlerin aileleri ilaç kullanmaya teşvik etmesi ve ilaçların reçetesiz satılıyor olması, telaşlı ailelerin yanlış tercih yapmalarına neden olabildiği ifade edildi.

Ciddi yan etkiler, astım, ülser..

Türkiye'de de sıklıkla kullanılan ibuprofen ve parasetamol içerikli ilaçların, düşük ateş durumlarında kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtilen makalede 'Nurofen' ve 'Calpol' gibi ilaçların isimleri geçiyor.

Bu ilaçların kullanılmasının gerektiği durumlarda da yanlışlıkların yapıldığını söyleyen doktorlar, çocuklara sürekli olarak verilmesi halinde ciddi yan etkilere sebep olabileceğinin altını çiziyorlar. Bu yan etkilerin başında parasetamol'ün astım hastalığına, ibuprofen'in ise mide ülseri/kanaması ve böbrek problemlerine sebep olabileceği sıralanıyor.

İngiltere'de yayınlanan Mirror gazetesinin haberine göre ilaçların dozlarına çok dikkat edilmesi gerektiği, doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği, özellikle de ateşin düşük olduğu durumlarda tercih edilmesinin yanlış olduğu vurgulandı.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz