Aksaray Eczacı Odası Başkanı açık konuştu..

aksaray-eczaci-odasi-baskani-acik-konustu

Toplumda yerleşik bir olgu olmadığı için daha önceleri doktor reçetesi olmadan hastalar başvurduğunda ilaçlarının karşılandığını ancak Bakanlığın reçetesiz ilaç verilmemesi konusundaki talimatına 1 Ocaktan itibaren kesinlikle uyulduğunu söyledi.


16 Şubat 2017 16:00

Reçete zorunluluğu konusunda bir açıklama yapan Aksaray Eczacı Odası Başkanı Nazan Ulukuş Deniz;

"İlaçların prospektüsünde reçetesiz satılmaz yazar. Ancak bu toplumumuzda yerleşen bir olgu olmadığı için daha önceleri biz doktor reçetesi olmadan hastalarımız bize başvurduğunda ilaçları karşılamaktaydık.  

Ancak Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulamayla antibiyotikler, solunum ilaçları ve antidepresan ile ilgili 2017´de Ocak ayından itibaren denetim yapacağını hekimleri de bilgilendireceğini ve reçetesiz ilaçların teminatının olmayacağını belirtti ve bizde bu kurala uymaktayız.

1 Ocaktan itibaren özellikle antibiyotiklere her formu dahil kremler, pomatlar, göz damlaları ve losyon tarzında olanlar enjektabıl olan formların hepsini reçetesini verememekteyiz." dedi.

Biz de kurala uyuyoruz

Konuyla ilgili Aksarayhaberci.com'a bir açıklama yapan Nazan Ulukuş Deniz şöyle konuştu:

“Aslıda ilaçların reçetesiz verimi daha önceden de vardı. İlaçların prospektüsünde reçetesiz satılmaz yazar. Ancak bu toplumumuzda yerleşen bir olgu olmadığı için daha önceleri biz doktor reçetesi olmadan hastalarımız bize başvurduğunda ilaçları karşılamaktaydık.

Ancak Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulamayla antibiyotikler, solunum ilaçları ve antideprasan ile ilgili 2017´de Ocak ayından itibaren denetim yapacağını hekimleri de bilgilendireceğini ve reçetesiz ilaçların teminatının olmayacağını belirtti ve bizde bu kurala uymaktayız. 1 Ocaktan itibaren özellikle antibiyotiklere her formu dahil kremler, pomatlar, göz damlaları ve losyon tarzında olanlar enjektabıl olan formların hepsini reçetesini verememekteyiz.

Nöbetlerde sıkıntı oluyor

Nöbetlerde bir sıkıntı yaşıyoruz. Nöbetlere bazen acillerde hastaların doktora ulaşımı zor olduğu için hasta bir diş apsesi olduğunda veya çocuğu düşüp enfekte bir yara olduğunda bir kulak sancısı olduğunda bize başvuruyor. Antibiyotik talep ediyor ama biz mecburen hekime yönlendiriyoruz. Kesinlikle karşılamıyoruz. Ve tüm Türkiye´de de bu uygulama yapılmaktadır.

Hasta tabi ki şimdi görsel basında ve televizyonda duymadan önce daha tepkiliydi ama şimdi hem hekimlerde ve sağlık bakanımızda bir açıklama yaptı. %20 oranda antibiyotik yazımında azalma olmuş. Çünkü hekimlere de bir bilinçlendirme eğitimi yapıldı. Boş yere antibiyotik kullandığımız da direnç gelişiyor. Daha sonra ciddi bir hastalıkla karşılaştığımız zaman kullandığımız antibiyotikler cevap vermiyor. Bu da bizim elimizde problemler yaratıyor. Çünkü yeni formülasyon üretilmiyor. Alge çalışmalar azaldığı için piyasaya yeni antibiyotik sürülmüyor. Ve daha ciddi hastalıklarda, hastalar tedavi sürecine ulaşamıyorlar"

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz