"ABD'de üretilen ilaç belki de genetik yapımıza uymuyor..!"

abdde-uretilen-bir-ilac-belki-de-bizim-genetik-yapimiza-uymuyor

Seçilecek 100 bin kişinin genom analizini yapılarak genetik yapı incelenecek.


17 Ekim 2017 00:53

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'nde düzenlenen Dr. Nejat Eczacıbaşı Tıp Ödülleri töreni için geldiği İzmir'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından gelecek yıl başlatılacak olan "Türkiye Genom Projesi" ile ilgili bilgi verdi.

Gümüş, projenin ülkenin gen haritasının çıkarılmasını, her türlü hastalığın genetik temeline inilmesini, Türk halkının genetik yapısının bazı hastalıklara karşı eğilimi olup olmadığının anlaşılmasını ve önleyici tedbirler alınmasını sağlayacağını söyledi.

"Genetik yapımızı bilmiyoruz"

Gümüş, şöyle dedi:

"Burada 100 bin kişiye yönelik bir çalışma olacak. Bu çalışma, kişiye özel tedavilerde bizim nadir hastalıklar yönünden ülkemizde genetik yapının ortaya çıkarılmasıyla ilgili olacak. Toplumun çeşitli kesimlerinden seçilecek 100 bin sağlıklı bireyin genom analizini yapacağız. Oldukça stratejik bir çalışma olacak.

Bizdeki genlerde hangi mutasyonlara meyil var. Hangi genlerde bozukluk oluşuyor ve bunların takiplerinde neler oluyor, bunları değerlendireceğiz. Kendi genetik yapımızla ilgili hiçbir şey bilmiyoruz. Genom araştırmaları, şu anda İngiltere, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yapılıyor. Türkiye de bu projeyle bu zincire dahil oluyor."

"Kendi genetik yapımızı ortaya koyacağız"

Gümüş, şöyle devam etti:

"Örneğin ABD'de üretilen bir ilaç ABD'deki genetik yapıyla ilgili bulunuyor. Ama belki bizim genetik yapımıza uymuyor. Belki de aynı hastalıkta bizdeki o genetik yapı bozulmuyor. Biz bu projeyle kendi genetik yapımızı ortaya koyacağız.

 Anadolu, dünyanın en eski medeniyetlerinin birleştiği bir yer. Bu bakımdan nadir hastalıklar da çok görülüyor. Biz bunun temellerini normal genom yapısını görerek değerlendireceğiz. Hastalıkların gelişiminde hangi genlerin bozulduğunu ortaya koyacağız.

Hem yeni ilaç hem de bunların önlemine yönelik tedbirleri alabileceğiz. Diyeceğiz ki şu gende gelecekte bu kırılma başlayacaksa ona yönelik tedbirleri alacağız."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz