35 bin bekleniyordu, 156 bin başvuru oldu..

35-bin-bekleniyordu-eczanelere-156-bin-basvuru-oldu

Fransa'da bütün eczaneler 2019 itibariyle grip aşısı yapabilecek.


23 Haziran 2018 14:51

Fransa'da eczanelerde aşı yapılması konusunda yürütülen bir pilot çalışma öngörülenin üzerinde ilgi gördü.

3.000'den fazla eczacının dâhil olduğu pilot uygulamada eczanelerde aşı olacak hasta sayısına dair ilk tahminler 35.000 civarında olmasına rağmen uygulamada yaklaşık 156.000 hasta aşılarını eczanede olmayı tercih etti.

Eczanelerde aşı olan hasta sayısının beklentilerin 3 katından bile fazla olması hükümeti bu proje için ayırdığı bütçeyi 250.000 € artırmaya zorladı.

Avrupa Birliği Eczacılık Grubu (PGEU) Nisan bülteninde yer alan haber, Türk Eczacıları Birliği'nın çıkardığı "Dünyada ne var ne yok" Nisan sayısında da yer aldı.

Haber şöyle;

Fransa'da 2019'dan itibaren eczanelerin de aşılama hizmeti sunabileceği resmiyet kazandı. 2017-18 döneminde New Aquitaine ve Auvergne-Rhône-Alpes bölgelerinde pilot olarak uygulanan ve büyük başarı sağlanan uygulama, Sağlık Bakanlığı'nın 2018-2022 yılları için öngördüğü Ulusal Sağlık Stratejisi'nin bir parçası haline getirildi.

3.000'den fazla eczacının dâhil olduğu pilot uygulamada eczanelerde aşı olacak hasta sayısına dair ilk tahminler 35.000 civarında olmasına rağmen uygulamada yaklaşık 156.000 hasta aşılarını eczanede olmayı tercih etti. Eczanelerde aşı olan hasta sayısının beklentilerin 3 katından bile fazla olması hükümeti bu proje için ayırdığı bütçeyi 250.000 € artırmaya zorladı.

Bunlara ek olarak, uygulama ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar, hem hastaların hem de aşılama yapabilmek için bir ön eğitimden geçmeleri mecburi olan sağlık çalışanlarının uygulamadan son derece memnun kaldıklarını göstermektedir.

Bakan başarı olarak nitelendirdi

Uygulamaya dair veriler ortaya çıktıktan sonra nihai sonuçların Sağlık Bakanı Agnès Buzyn tarafından bir başarı olarak nitelendirilmesi, uygulamanın bugüne kadar gördüğü en büyük destek oldu. Buna ek olarak hükümet, 2019'dan itibaren grip aşılaması uygulamasının genelleştirileceğine dair kararını açıklamıştı.

Diğer yandan, ilaç şirketlerinden gelen eczaneden sunulacak aşı hizmetinin kapsamının 15 yaş ve üzeri herkese hizmet verilebilecek biçimde genişletilmesi teklifi, eczanelerde sınırlı sayıda aşı bulunacak olması ve grip aşısının özellikle 65 yaş ve üstü gibi bazı hasta grubuna özellikle tavsiye edildiği için öneri kabul görmedi. Önerinin aksine hamile kadınların ve hayatında ilk defa aşı olacak olanların eczanelerde aşı yaptırmamasına karar verildi.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz