Talep eczacılardan geldi..

talep-eczacilardan-geldi

Manisa Eczacı Odası'nın düzenlediği, eczanelerde çalışmak isteyen gençlere yönelik eğitim semineri konusunda Oda Başkanı Ecz. Burçin Kurtuluş ile yaptığımız röportajı sunuyoruz.


17 Ağustos 2016 14:41

Manisa Eczacı Odası ilginç bir eğitim düzenledi. Eczanelerde çalışmak isteyen gençlere alt yapı hazırlamak amacıyla, 16-18 Ağustos tarihleri arasında Merkez, Salihli ve Akhisar ilçelerinde eş zamanlı olarak düzenlenen, “Eczane işleyişine dair pratik bilgiler" konulu bir seminerdi bu.

Üç gün boyunca 9:00 - 17:00 saatleri arasında yapılacak olan eğitime katılım ücretsiz, ancak en az lise mezunu olmak gerekiyordu.

Eğitimin ilginç olan yanı, son yıllarda eczane personeli yetiştirmek için kamuya açık bu çapta bir girişimin yapılmamış olması. Bir Eczacı Odası'nın bu alanda bir eğitim açması, ortaya çıkan ihtiyacın somut bir göstergesi olarak alınabilir.

Eczane teknikerliği ve sertifikası olmayan eczane personeli için yasa koyucunun verdiği isimle "eczane işçiliği", eczacılık dünyasında son dönemde sıkça gündeme gelen konular arasında. Hem sayısal açıdan hem nitelik açısından bazı sorunlar olduğu sıkça telaffuz ediliyor.  

Manisa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Burçin Kurtuluş ile düzenledikleri altyapı eğitimi hakkında yaptığımız röportajı sunuyoruz.

Burçin Bey, böyle bir eğitim düzenlemek nasıl gündeme geldi?

Açıkçası bu bir mecburiyetten doğdu. Özellikle bölgemizde eczane çalışanı bulmak konusunda bir zorluk var. Talep bölgedeki eczacılardan geldi. Eczanelerdeki iş yükü artınca ihtiyaç da arttı ve yetişmiş personel bulmak giderek zorlaşıyor.

Burada düz işçiden bahsediyoruz değil mi, sertifikası olmayan..

Evet, çünkü eczanelerin iş yükü arttı. Bugün orta cirolu bir eczanede 2 kişi gerekiyor eczacıdan başka. Eczanede çalışmak için başvuranlar çok işsizler arasında ama artık vasıfsız eleman için bile, belli bir alt yapı bilgisi gerekiyor eczaneler için. Düzenlediğimiz eğitim ile bu ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz.

Şöyle mi demeliyiz, eczanede çalışmak isteyen çok ama işi bilen az..

Tam da öyle.. Eczacı belli bir alt yapı bilgisi olan eleman istiyor. Eczane işletmeciliği giderek daha ayrıntılı hale geliyor. Bu konularda temel bilgileri olan eleman tercih ediliyor, talep bu yönde.

Örneğin Medula kullanım bilgisi gibi mi?  

Sadece Medula değil, ödeme şekli, İlaç Takip Sistemi, ilaç sonlandırma, E-reçete vs.. Ciddi bir teknik alt yapı bilgisi gerekiyor artık..

Düzenlediğiniz eğitime olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlgi beklediğimizin üstünde oldu diyebilirim. Zaten eczanede çalışmak isteyenlerden odaya başvurular oluyordu. Biz bu başvuruları arşivleyip talep eden eczacılara ulaştırıyorduk. Ancak eczane işletmeciliği ile ilgili temel bilgilere sahip olmayanların başvuruları karşılık görmüyordu. Eczanelerden gelen eğitilmiş eleman talebi artınca da eğitim konusu gündeme geldi.

Eğitime başvuranlar kimler daha çok?

Önce tabii ki vasıfsız işsizler var. Bir eczanede 2-3 ay çalışmış ama temel bilgileri yetersiz olanlar var. Hiç eczanede çalışmamış ama eğitimi olan bir grup da var. Eczanede çalışmak istiyor ve öğrenmek istiyor. 

Yaş grubu nedir?

20 yaş üstü. Şöyle bir durum da var. Genç 20 yaşın üstünde, konuyu bilmiyor ama öğrenmek istiyor, çünkü o yaştaki bir kişiye çay söyletemezsiniz artık. Eczane içinde kendisine yer bulabilmesi için eczane pratiğinin ayrıntılarını biliyor olmalı.

O yaşta sıfırdan mı başlıyor?

Evet öyle başvurular var ama eğitmek de kolay değil belli bir yaşa gelince.

Ağaç yaşken eğilir misali..

Evet aynen öyle. Ağaç yaşken eğilir misali yaş ilerleyince sıfırdan öğretmek de kolay olmuyor.

Bu arada tam gün bile olsa 3 gün yetmeyebilir eğitim için ama bir başlangıçtır.

Herhangi bir sertifika vermiyorsunuz sanırım..

Hayır bu sertifikalı bir teknisyen eğitimi değil. Sertifikalı eğitim geçmişte üniversite denetiminde yapıldı biliyorsunuz. Bizimki pratik ihtiyaçtan doğan bir meslek içi eğitim.

Sertifikalı eczane teknisyeni alanında son durum nedir?

Yeniden sertifikalı eğitim açılacak, bu bir zorunluluk.. Sektörde, sertifikası olmayan ancak almak isteyen önemli bir kesim var. Yakın zaman içinde bu konuda adım atılacağını sanıyoruz. Seminer hazırlıklarını yaparken, bir süre sonra sertifikalı eğitim açılacağı yolunda duyumlar almıştık. Hatta sorduk, yakında böyle bir eğitim yapılacaksa biz hiç kalkışmayalım diye. Ancak ardından ülkede bildiğiniz olumsuzluklar yaşandı ve bir cevap alamadık.

Eğitimi kimler veriyor..

Eğitimleri, Odamızda görevli yönetici eczacı arkadaşlarımız ve gönüllü eczacılar veriyor. Ayrıca Türk Eczacıları Birliği'nin geçmişteki sertifikalı eğitim zamanında dağıttığı kitaplar var, onlar da çok yararlı oluyor.

Başarılar dileriz..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz