Küçük yerde eczacılık nasıl bir şey?

kucuk-yerde-eczacilik-nasil-bir-sey

"Bizim Eczacılar" başlığıyla bir seri röportaja başlıyoruz. Amacımız uç noktalarda hizmet veren eczacıların dünyasını anlatmak, eczacıların farklı yaşamlarını sergilemek. Kısaca "Orada eczacılık nasıl bir şey?" Başlangıcı Trakya'da bir kasabadan yaptık, Mürefte'den.


20 Ekim 2014 00:00

Mürefte, Tekirdağ'ın küçük bir sahil kasabası. İdari olarak bakarsanız Şarköy ilçesine bağlı bir mahalle. 2013 hesaplamasına göre 2.549 nüfusu var. Mahalle dediğime bakmayın Şarköy ile arası 15 kilometre, arada 2 tane de köy var.

Genç Eczanesi, Mürefte'nin ve bu havalinin tek eczanesi. Bu seri röportaj projesinde amacımız uç noktalarda hizmet veren eczacıların dünyasını anlatmak, eczacıların farklı yaşamlarını sergilemek. Genç Eczanesinin kapısında, ilk adımınızda, Eczacı Edip Adil Genç'in  kişiliğiyle de farklı birisi olduğunu hemen hissediyorsunuz. Mesleğin eskilerinden, son derece çelebi bir zat. O kadar güzel anlatıyor ki, bu sohbet hiç bitmesin istiyorsunuz. İlk sorumuz, tüm görüşmelerin değişmeyen açılış sorusu.

Mürefte'de eczacılık nasıl bir şey?

Tam bir aile ilişkisi. 2.500 kişilik bir aileniz var. 25 senedir de buradayım, buradan evlendim, eşim de buralı. Tüm kasaba halkı ile iç içe teklifsiz bir aile ilişkisi içindeyiz.

Keyifli olmalı.

Keyifli olmasına keyifli de, zaman zaman yorucu olabiliyor..

E tabii herkes gelip derdini size anlatıyor.

Hem de nasıl. Burada uzman hekim yok. Siz hem hekim hem eczacısınız. Ben hekim değilim ama halk beni hekim olmaya itiyor. İstemeseniz de bu böyle. Eğer hastalığa  müdahaleyi yapmaz, ilacını vermezseniz beni başından savdı diyor ve kırılıyor. İroni şurada: Ben kendi çocuğumu uzman hekime götürüyorum, başkasının çocuğuna doktorluk yapıyorum.

Küçük yerlerde çalışma saatleri biraz esnektir diye biliriz, burada da öylemi?

Hani bazı işletmelerin kapısında 7/24 diye bir yazı olur. Bizimki de tam öyle. Biz nöbet listesinde yokuz. Çünkü 365 gün açığız. Bayram, seyran, hafta sonu hep açığız. Bu yörenin tek eczanesiyim. Ayrıca gece sabaha kadar, aklınıza gelebilecek her saatte uyandırıldığımı bilirim..

Gece vakti en çok ne için arandığınız oluyor?

Her şey için. Gece eczaneyi açıp emzik verdiğimi de bilirim mesela, prezervatif verdiğimi de. Ama 5 sene önce evden gelip eczane açmayı kaldırdım. Artık sabah sekiz akşam yedi.

Gece eczane açtırmanın yasal zemini var mıdır?

Mesai saati dışı için kural şudur: Doktor reçeteye acil kodu koyabilir. Eczacı bu talebi müsaitse karşılar. Tarif böyledir, eczacı müsaitse ve reçetede acil kodu varsa..

Mürefte'de başka eczane açan olmadı mı?

Deneyen arkadaşlar oldu. İki kez. Biri 3.5 yılda diğeri 4 yılda kapattı.

Neden yürümedi sizce?

Eczane de sonunda iktisadi bir işletmedir ve ticari kurallara bağlıdır. Eczanenin yaşaması için belli bir sirkülasyon gerekir. Eczacı bir yanı ile de, iyi bir işletmeci olmalıdır. İktisaden uygun olmayan yerde açarsanız yürümez. Bakın bu eczanede 150 bin liralık ilaç var şu anda, 2 bin 150 çeşit.

İlaç temininde bir sıkıntı var mı?

Hayır hiç yok, depoculuk çok gelişti, sürekli servis yapılıyor.

Eczacılık dünyasında bir endişe var, ilaçların marketlerde satılması konusunda.

Çok tehlikeli bir konu. ABD çok çekti bu OTC konusundan ve hala da çekiyor. Sınırın nerede çizileceği konusu hep problemdir, istediğiniz noktada tutamazsınız ve sosyal yaraya dönüşür. ABD'de böyle olmuştur. İlaç eczanede satılmalı.

Bir yeni uygulama da biliyorsunuz ithal ilaçlarda oldu. Tüm eczaneler irtibat noktası yapıldı ve eczanelere de yüzde 6 ödenecek brüt.

Bu görev keşke ücretli olmasaydı. Konunun ruhuna uymadı bence. O kadar çok ücret alınması gereken danışmanlık hizmeti var ki, buna kalmamalıydı.

Türk Eczacılığı için ne söyleyebilirsiniz?

Bugüne kadar ABD şirketleri bize tezgahtarlık yaptırdılar. Parayı onlar kazandı, ödemeyi devlet yaptı. Bu zinciri kırmalıyız.  Kendi ilaç sanayimizi geliştirmenin bir yolunu bulmalıyız.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
23/02/2016 22:49
agzina saglik Edip bey Kardesim Rahmetli Salih ile cok ilgilenmistiniz.Allah sizden her daim razi olsun...
Yorum yaz