İlaç sıkıntısı yalnız Türkiye'nin derdi değil..

ilac-sikintisi-yalniz-turkiyenin-derdi-degil

Lüksemburg Sağlık Bakanının ilaç sıkıntısına karşı gündeme getirdiği öneri..


18 Ekim 2019 12:03

Türk Eczacıları Birlği'nın (TEB) geçen hafta yayınlanan "Dünyada ne var ne yok - Ağustos" bülteninde, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı ile ilgili ilginç bir haber yer aldı. Haberde dünyadaki ilaç sıkıntısı işleniyor ve Lüksemburg Sağlık Bakanının bir önerisi yer alıyordu.

İlaç sıkıntısı son yıllarda pek çok ülkenin gündemine girdi. İlaç sıkıntısından Fransa ve Almanya gibi batı dünyasının önde gelen gelişmiş ülkeleri bile etkileniyor. Buna neden olarak kimi zaman ham madde teminindeki zorluklar gösterilse de, anlaşılan o ki asıl neden ticari ve ilaç üreticilerinin karlı görmedikleri kalemlerde üretimi kısmaları veya tamamen durdurmaları.

Avrupanın küçük ülkesi Lüksemburg da ilaç yokluğundan etkilenen ülkeler arasında. Lüksemburg Sağlık Bakanı Etienne Schneider yaygınlaşan ilaç noksanlığı sorununun kamu sağlığı için çok büyük bir tehdit olduğunu açıklıyor.

Kuşkusuz sıkıntısı çekilen kimi ilaçlarda muadili farklı formlarda veya etiketlerde olsa da bulunabiliyor ama bulunamayanlar da az değil.

Lüksemburg Sağlık Bakanı bu konuya çözüm olarak sıkıntısı çekilen bazı ilaçlarda "ulusal çapta" bir milli ilaç stoku yapılmasını gündeme getirdi.

TEB'in bülteninde yer alan haber şöyle;

"Lüksemburg'da hükümet ilaç stoku yapılmasının önünü açtı"

Lüksemburg ilaç tedariki tamamen ilaç ticaretine bağlı bir ülke ve Avrupa'da ve dünyada ilaç noksanlığının baş göstermesi ile bu durumun sancılarını daha şiddetli yaşamaya başladı.

Avrupa'da son dönemde birçok ülkede birçok türde ilacın noksanlığı yaşanmaktadır.

Fransa ve Almanya gibi ülkelerin dahi etkilendiği ilaç noksanlığının başlıca nedenleri üretim sorunları (ilacın üretilmemesi veya hammadde kıtlığı), yasa dışı sorunlar (hırsızlık veya sahte ilaç vakaları) ve ticari amaçlarla eldeki ilacın piyasaya sürülmesinin ertelenmesidir.

Lüksemburg Sağlık Bakanı Etienne Schneider yaygınlaşan ilaç noksanlığı sorununun kamu sağlığı için çok büyük bir tehdit olduğunu belirtti.

Schneider'e göre ilaçlara erişim sorunu sadece ulusal tedarik zincirini değil bütün sağlık sistemini etkilemekte, bu da hastaların sağlık durumlarını kötüleştirmekte, ayrıca da sağlık sistemi üzerindeki mali yükü artırmaktadır.

Diğer yandan, ilaç noksanlığı bütün ilaçlar için geçerli bir sorun değildir. Birçok ilacın muadili farklı formlarda veya etiketlerde olsa da bulunabilmektedir. Ne var ki bu bütün ilaçlar için geçerli değildir ve ilaç noksanlığı sorununun çözümü için yeterli olmaktan çok uzaktır.

Bakan, bu koşullar altında bazı ilaçlar için ulusal çapta bir ilaç stoku yapılabileceğini ve bu stokun maliyetinin Ulusal Sağlık Fonu tarafından karşılanacağını belirtti.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz