Eczacı Odası mahkeme kararını emsal gösterdi..

eczaci-odasi-mahkeme-kararini-emsal-gosterdi

İEO İl Sağlık Müdürlüğüne baş vurarak kuru başına verilen cezaya itiraz etti.


17 Şubat 2019 21:35

İstanbul Eczacı Odası, bir denetimde satışı reçete ile yapılan “Sabril Film Tablet 500 mg” isimli 12 adet ilacın İTS bildiriminin yapılmadığının tespit edilmesi üzerine her kutu ilaç için ayrı ceza yazılmasına  itiraz etti.

Oda, İl Sağlık Müdürlüğüne yazdığı yazıda bir başka benzer olayda verilen kesinleşmiş mahkeme kararına dikkati çekerek, para cezasının tek bir tespite tek bir ceza olarak düzeltilmesini talep etti.

İstanbul Eczacı Odası'nın başvuru yazısı şöyle;

Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından bir meslektaşımızın eczanesine yapılan denetimde “Sabril Film Tablet 500 mg” isimli ilacın İTS kayıtları ile stok durumu arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Satışının reçele ile yapıldığı ancak İTS bildiriminin yapılmadığı 12 kutu Sabril tespit edilmiştir.

Meslektaşımız satmış olduğu ilaçların reçetesini ibraz edebildiği halde, İTS bildirimi yapılmadığı gerekçesiyle 12 kutu Sabril için, 6197 sayılı Kanun’un 44. Maddesi gereğince, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 15’inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü doğrultusunda İlaç Takip Sistemi’ne bildirim yapılmadığı tespit edilen her bir kutu ilaç için idari işlem yapılmıştır.

Daha önce başka bir meslektaşımızın eczanesine Beşiktaş İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan denetimde 6197 sayılı Kanun’un 44. Maddesi doğrultusunda her bir ilaç kutusu için idari işlem yapılarak fahiş tutarda bir toplama yol açan idari para cezası uygulanmıştır. Meslektaşımızın söz konusu idari para cezasına sulh ecza hakimliği nezdinde yapmış olduğu İtiraz hakimlik tarafından kabul edilmiştir. İlçe sağlık müdürlüğünün karara yaptığı itiraz reddedilmiş ve böylelikle karar kesinleşmiştir.

Ayrıca eczacı odaları ile yapılan bir çalıştayda Tl TCK Başkanı Sayın Hakkı Gürsöz’ün de ifade ettiği üzere, İTS stabil çalışmamakta ve aktarmada problemler yaşanmaktadır. Bu haliyle İlaç Takip Sistemi’ni dayanak göstererek cezai işlem uygulamak vicdani değildir.

Ekte sunmuş olduğumuz mahkeme kararı doğrultusunda her bir kutu ilaç için verilen idari para cezasının kaldırılarak, verilen para cezasının tek bir tespite, tek bir ceza olarak düzeltilmesi ve söz konusu uygulamayla ilgili ilçe sağlık müdürlüklerine gerekli bilgilendirmenin yapılması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederiz.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz