Rektör Prof. Erdöl: "Yalan söylüyorlar..!"

saglik-bilimleri-universitesi-rektoru-erdol-nbsp-yalan-soyluyorlar

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Erdöl'ün elektronik sigara açıklamaları.


14 Ekim 2017 15:23

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl:, elektronik sigara tedavisi zor tümörlere neden olduğunu kaydetti ve şöyle dedi;

"Tütün kartelleri, yasaların engellediği alanlarda yeni çıkış noktaları yakalama, yeni pazarlama stratejileri geliştirme ve yeni hedef kitleler üretme hedeflerine yönelik faaliyetler yürütmektedir. Elektronik sigara da bu stratejinin bir ürünüdür ve insanları sigaraya bulaştırmanın bir metodu olarak kullanıldığı ve masum gösterildiği için daha tehlikelidir. Sigara kartellerinin hedefi bakımından sigaradan daha tehlikelidir.

Oluşturulmaya çalışılan 'sigara bıraktırır' algısıyla pazar payında muhtemel düşüşün önüne geçilmesi amaçlanıyor ve gelecekte sigaranın yerini alması kurgulanıyor. Bu algı tamamen maskeli bir yalandan ibarettir.

Tedavisi daha zor tümörlere neden oluyor

Prof. Erdöl, elektronik sigaranın yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde daha derinde ve tedavisi daha zor tümör vakalarına sıklıkla rastlandığını söyledi.

Prof.  Erdöl şöyle dedi;

"Elektronik sigara kullananlar, diğer sigaralarda bulunan nikotin miktarını alabilmek için daha derin nefes çekerler. Elektronik sigaranın yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde akciğer kanseri ve diğer kanser türleri daha tehlikeli olarak karşımıza çıkmaya başladı. Daha derinde ve tedavisi daha zor tümör vakalarına sıklıkla tanık olmaya başladığımızı ifade etmek isterim.

Uluslararası örgütler uyarıyor

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), elektronik sigaranın gösterildiği gibi masum olmadığını ve bu konuda yapılan sağlık uyarılarının yetersiz olduğunu raporlamıştır. Kanada Sağlık Ajansı, elektronik sigaranın nikotin zehirlenmesine yol açma veya nikotin bağımlılığını tetikleme gibi olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulunmuştur.

 Dünya Sağlık Örgütü, elektronik sigaranın, 'sigara bırakma tedavisi' olarak kabul edilemeyeceğini açıklamıştır. Kısaca elektronik sigaranın sağlığa zarar bakımından normal sigaralardan farklı bir yanı yoktur ve asla masum değildir."

Ülkemizde yasak ama satılıyor

Prof. Dr. Erdöl, elektronik sigaranın Türkiye'de yasak olduğunu ancak gün geçtikçe bu sigaraları kullanan kişi sayısında artış gözlemlendiğini dile getirerek, "Ülkemize kaçak yollarla getirilip, internet sitelerinde, sosyal medya hesaplarında ve diğer mecralarda satışı yapılıyor.

Vatandaşlarımızı elektronik sigaranın gerek internet üzerinden gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ALO 184 SABİM hattı üzerinden ulaşılan Tütün İhbar Hattı'na şikayette bulunmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz