Eczacılık ve etik konular..!

eczacilik-ve-etik-konular

İEO Başkanı Sarıalioğlu ile Eczacılık mesleğindeki etik konuları konuştuk.


22 Eylül 2017 13:08

İEO Başkanı Sarıalioğlu ile Oda seçimleri üzerine yaptığımız röportajın 3. ve son bölümünü sunuyoruz. Bu bölümde eczacı ve etik sorunlar üzerine konuştuk.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda takviyesi satan eczanelerden işletme belgesi talep etmekten vazgeçmemiş görünüyor. Bu konuda çokça dava açıldı, konu Danıştay'a taşındı. Ne var ki Bakanlık çoğu ilde mahkeme kararlarını uygulamadı. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Biz en son aşama olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına karşı dava sürecimizi başlattık. Eczacılık mevzuatı ile Tarım Bakanlığının ilgili mevzuatı arasında çelişkiler var. Bu çelişkinin sıkıntısını yaşıyoruz. Ancak eczacılık mevzuatımız bu konuda açık ve net. Birçok mahkeme kararı da haklılığımızı teyit ediyor. Sıkıntının bu kadar sürmesinin sebebi Eczacı örgütlerinin bu yasal çelişki konusunda Bakanlıkları ikna edememesidir. Ne yazık ki bu hukuksuz dayatma sürmektedir, bizim de bu konu çözülene kadar mücadelemiz sürecektir.

Her meslekte olduğu gibi, eczacılık mesleğinde de, eczacılığın saygınlığına uygun davranmayanlar görülebiliyor. Bu konuda nasıl davranıyorsunuz.

Bir eczacı odasının en büyük görevi mesleki saygınlığı korumak ve yükseltmektir. Mesleki etik konusunda eksikleri olan meslektaşlarımızla da, öncelikle diyalogu koruyarak çözüm arıyoruz.

Meslektaşlarımız adına kullandığımız denetleme ve yaptırım yetkimizi de etik değerlerimizi korumak adına kararlılıkla kullanıyoruz.

Zaman zaman ortaya çıkan bazı etik sorunların mesleki saygınlığı zedelediği yolunda, yine eczacılardan gelen şikayetlerin sosyal medyada yer aldığını görüyoruz.  

Eczacılık mesleği doğrudan insanla ilgili bir meslek, kendine özgü tartışmasız uyulması gereken kuralları var, yemini var. Eğer bu kurallara uyarsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Hiç bir meslektaşımızın kural dışılığı kendinde hak görmemesi gerekir.

Uluslararası büyük sermayenin, zincir eczane gibi girişimlerle eczacılık dünyasındaki mevcut yapıyı değiştirme isteğinde olduğu görüşü gündeme sık sık geliyor. Eğer bu bir tehlikeyse küçük sermayeli eczacı varlığını nasıl koruyacak?

Eczacıyı, eczacı örgütünden başkası koruyamaz. Eczacı, örgütünün arkasında durmalı, örgütüne sahip çıkmalıdır. Meslek örgütlerimiz de, -ki buna kooperatiflerimiz de dahildir-  mesleki dayanışmamızı, sağlık hizmet sunucusu olarak vazgeçilmez rolümüzü destekleyecek ve geliştirecek aksiyonları iş birliği içerisinde almalıdırlar. Mesleki saygınlığımız, örgütlü gücümüz, ekonomik gücümüz gibi bileşenlerin her biri bu mücadele adına son derece önemlidir.

Reçetesiz ilaçların bu kadar büyük çapta dışarı çıkması hazırlığına ne diyorsunuz. Reçetesiz ilaçlar konusundaki sistem öneriniz nedir?

Reçetesiz ilaç da ilaçtır. Belirleyici vasfı reçeteli veya reçetesiz olması değil, ilaç olmasıdır. Satılan madde ilaçtır. O halde yalnızca eczanede ve eczacının danışmanlığında satılmalıdır. Reçeteli veya reçetesiz, ilaç sadece eczanede satılır. Reklamı yapılamaz. Bu konuda başka bir yorum  da yapılamaz.

Birinci bölüme dönmek için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz