"Bu ilaçlardaki yeni uygulamayı hastalarımıza nasıl anlatacağız?"

bu-ilaclardaki-yeni-uygulamayi-hastalarimiza-nasil-anlatacagiz

TEİS Başkanı Saydan; TR referans kodlaması uygulamasını eleştiren bir açıklama yaptı.


20 Eylül 2018 14:09

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığının bazı ilaçlardaki TR referans kodlaması uygulamasının sonuçları konusunda açıklama yaptı.

Saydan yapılan yeni düzenleme ile astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarından kutu başına 14 ila 20 lira arasında fiyat farkı ödemesi çıktığını söyledi.

Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan Formoterol fumarat+budesonid ihtiva eden ilaçların piyasada değişik isimlerde, farklı formüllerde ve de farklı cihazlarla kullanıma hazır şekilde bulunduğunu kaydeden Saydan, bu ilaçların farmasötik eşdeğer olmadığı halde fiyat hesaplamalarında eşdeğer gibi kabul edilmesinin sonuçlarına dikkati çekti.

Saydan;

"Bu ilaçlar farmasötik eşdeğer olmadığı halde fiyat hesaplamalarında eşdeğer gibi kabul edilmesinin hastalara ve eşdeğer ilaç kavramına zararı büyüktür. Rahat nefes alabilmek için bu ilaçlara muhtaç olan hastalarımıza “farmasötik eşdeğer olmayan ilaçlar yüzünden “fiyat farkı ödemek zorunda olduklarını nasıl anlatacağız?" dedi.

TEİS'den yapılan duyuru şöyle;

ASTIM VE KOAH HASTALARININ İLAÇLARINDA YÜKSEK FİYAT FARKI ÇIKIYOR ! 9 MİLYON HASTA MAĞDUR!

15 Eylül 2018 tarihinden itibaren SGK İlaç Geri Ödeme komisyonu tarafından Sağlık Bakanlığınca TR referans kodlama uygulamasına geçilmesi nedeni ile yapılan düzenlemeye göre astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarından kutu başına 14 ila 20 lira arasında fiyat farkı ödemesi çıkıyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, solunum sistemi hastalıkları olarak bilinen Astım ve KOAH tedavisinde kullanılan ilaçlarda raporlu olmalarına rağmen hastaların fiyat farkı ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, “Üç kutu ilaca hastalar 55 TL’ye varan büyük farklar ödüyorlar.Üstelik bu ilaçların fark ödemeden alacakları bire bir eşdeğeri de bulunmuyor” dedi.

"5 milyon KOAH, 4 milyon da astım hastası var.."

Saydan, KOAH’ın ve Astım rahatsızlıklarının en sık görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyleyerek, 5 milyona yakın KOAH, 4 milyona yakın da astım hastası olduğunu, dünyada ise yaklaşık 380 milyon KOAH hastası, 330 milyon da astım hastası olduğunun altını çizdi.

Saydan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Toplam hasta sayısı dünyada 330 milyona, Türkiye’de ise 4 milyona ulaştı. Astım hastalığını doğru bir tedaviyle kontrol altında tutup rahat bir yaşam sağlamak mümkün. Ayrıca hastaların doktorlarıyla işbirliği içinde olmalarını, ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekmektedir.

"Fark ödemeden alınacak eşdeğeri yok"

Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan Formoterol fumarat+budesonid ihtiva eden ilaçlar piyasada değişik isimlerde, farklı formüllerde ve de farklı cihazlarla kullanıma hazır şekilde bulunmaktadır. Uygulamanın farklı teknolojiler ile üretilmiş cihaz ve dozaj formlarının etkin madde temelli bir hesaplama yöntemiyle hesaplanarak oluşturulması bilimsel ve tıbbi gerçeklere aykırıdır. Eczanelerimize gelen hastalar bu düzenleme ile fiyat farkı olmayan eşdeğer ilaç istediğinde daha yüksek doz içeren farklı cihazlardaki ilaçları kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu uygulama hekimin tedavi alanını zorlamakta ve hastada olası yan etki ve farklı cihaz kullanımına bağlı uyum zorlukları oluşturarak tedavinin aksamasına sebep olabilmektedir.

Bu ilaçlar farmasötik eşdeğer olmadığı halde fiyat hesaplamalarında eşdeğer gibi kabul edilmesinin hastalara ve eşdeğer ilaç kavramına zararı büyüktür. Rahat nefes alabilmek için bu ilaçlara muhtaç olan hastalarımıza “farmasötik eşdeğer olmayan ilaçlar yüzünden “fiyat farkı ödemek zorunda olduklarını nasıl anlatacağız?

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak bu düzenlemenin hem halk sağlığına hem de kamuya faydası olmayacağını ısrarla belirtmek istiyoruz. Hastalar tarafından tepkiyle karşılanan ve ciddi anlamda mağdur olmalarına neden olan bu uygulamanın ivedilikle değiştirilmesi gerekmektedir.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz