Sözümüzü tutuyoruz..!

sozumuzu-tutuyoruz

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Türkaydın ile yapmış olduğumuz röportaj sunuyoruz.


24 Kasım 2015 00:00

Sarıalioğlu ekibi, oda seçimleri öncesinde çok sayıda eczaneyi kapı kapı dolaşarak programlarını ve yönetime gelmeleri halinde yapacakları uygulamalarını anlattılar; seçime giren her aday gibi onlar da seçmenlerine vaatlerini sıraladılar.

Seçim öncesinde "Başkan adayı" Sarıalioğlu ile yaptığımız röportajda "ilkeler", "şeffaflık", "güven" ve "sorunlarla mücadele" kelimeleri sıkça tekrarlanmıştı. Aynı konuları bu kez başkanlık koltuğunda oturan Sarıalioğlu ile konuştuk. Yanımızda Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Türkaydın da vardı. Soruları birlikte cevapladılar.

Seçim öncesindeki vaatlerinizden birisi de bölge temsilcilerini bölge eczacılarının seçecek olmasıydı ki, bu konuda mesafe aldığınızı görüyoruz.

Bölge temsilcileri yönetmelik gereği yönetim kurulu kararı ile ve atama yöntemi ile yapılmaktadır. Biz buna seçim sistemini getirdik. İstedik ki bölge temsilcilerini eczacının kendisi seçsin. Şu anda bunu gerçekleştirdik. Böylece tepeden inmeci değil, katılımcı bir yönetim anlayışımızın bir örneğini hayata geçirmiş olduk.

Bölge temsilcileri seçiminde, her bölge için bir kişilik merkez kontenjanı koydunuz atama ile belirlenecek, buna neden gerek gördünüz?

Bölge temsilciliğinde bölgeyi tanımak, tecrübe, bölge eczacısı ile diyalog önemli kriterler. Bu nedenle her bölgeden bir temsilcinin atama ile gelmesini istedik. Çünkü bizim seçim sistemimiz herkese eşit hak tanıyor. O bölgede kısa süre önce eczanesini açmış, henüz bölgeyi tam olarak tanımayan bir arkadaşımız da seçilebilir. Bu durumda bazı sıkıntılar olabilir, bunu önlemek için sadece 1  temsilcinin atanarak gelmesini tercih ettik.

Bölge çok büyük ise..

Bir ayırım yok. 17 temsilcisi olan bölge de var, 2 temsilcisi olan bölge de var. Bölgenin temsilci sayısı ne olursa olsun atama yapılacak temsilci sayısı değişmiyor, her durumda sadece bir temsilci. 1+16 veya 1+1 gibi..

Az önce herkese eşit hak dediniz, bundan oda seçimleri sırasında rakip olarak yer alan gruplar için ayrım yapılmadığı sonucunu çıkarabilir miyim?

Gayet tabii, bir ayrım gözetilmedi. Adaylık başvurusu için rakip listeden de başvuranlar olabilirdi ki fiili durumda da örnekleri vardır. Şeffaflık ve demokratik kurallar açısından çağdaş bir uygulamayı gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.

Önce adaylık için başvuru açtık; isteyen tüm arkadaşlarımıza aday olma yolu açıktı. İkinci aşamada belirlenen adaylar için seçim yapıldı ve her bölge kendi temsilcilerini seçti.

Seçim öncesinde bir başka vaadiniz de sıralı dağıtım reçetelerinde şeffaflıktı.

Evet ve sözümüzü tutuyoruz ve şimdi bir adım daha attık. Kan Ürünleri Sıralı Dağıtımına dahil olan üyelerimiz, bundan böyle sıralı dağıtım sistemini şeffaf olarak izleyebilecekler. Benim ekranda gördüğüm veriyi, artık eczacı arkadaşlarım da kendi ekranından görebilecek. Kaçıncı turdayız, kim ne almış tüm trafiği izleyebilecekler.

Eczacı ekrandan neleri takip edebilecek?

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte eczane hangi turda olduğunu, karşıladığı reçeteleri görebilecek, hangi ilçeye dağıtım yapıldığını, İstanbul içerisindeki diğer eczanelerin hangi turda olduğunu ve diğer eczanelerin ne kadar reçete karşıladığını görebilecek.

Sisteme nasıl girilecek?

Uygulama ekranına giriş, Oda sayfasında üye girişi için kullanılan kullanıcı adı ve şifresi ile aynı.

Kan ürünü reçetelerinde bir turun hacmi kaç TL?

Sıralı ve turlu olarak yapılan kan ürünü reçetelerinde (Mor ve Turuncu Reçeteler ) bir tur 8.000 TL. Bir tur yaklaşık olarak 3-3,5 ay sürüyor.

Bürolarımıza gelen reçeteler öncelikle merkeze okunmakta,  gelen reçete tutarı hesaplanarak ilgili bölgedeki sıradaki eczaneye mail ile gönderilmekte. Eczanenin önceki turdan devreden bakiyesi varsa bu turda 8.000 TL'ye tamamlayacak şekilde reçete okunuyor.

Bazı reçetelerin tutarı 8.000 TL'nin üzerinde olabiliyor.

Evet, bu durumda eczane karşıladığı reçete tutarı kadar tur atlıyor, döngü o tura gelinceye kadar o eczaneye reçete okunmuyor.

Böylece seçim öncesi vermiş olduğunuz şeffaflık vaatleri, bir uygulamada daha karşılanmış görünüyor.

Evet, biz sözümüzü tutuyoruz, eczacı arkadaşlarımız bize güvenmeye devam etsinler.. Seçim öncesi ne söz verildiyse hepsini yerine getireceğiz..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz