Alzheimer ilacı diş çürüklerine iyi geldi..

alzheimer-ilaci-dis-curuklerine-iyi-geldi

Alzheimer'a çare olması beklenen Tideglusib isimli ilaç diş çürüklerine çözüm oluyor.


15 Ekim 2017 15:51

Alzheimer hastaları için geliştirilen bir ilaca yönelik yapılan çalışmalar sırasında, dişlerdeki çürükleri ve doku kayıplarının onarılması sağlayan bir yöntem keşfedildi. Kök hücreleri tetikleyen yöntem, yeni tabakaların kendiliğinden üretilmesini sağlıyor. Tideglusib adı verilen bir ilaca ilişkin yapılan keşif sayesinde diş dolguları yakında tarihe karışabilir.

Dişlerdeki kök hücreleri uyarıyor

Alzheimer hastalığını tedavi etmek için geliştirilen ve denenen Tideglusib, dişlerin köklerinde yer alan kök hücreleri uyararak çalışıyor ve ana diş dokusu olan dentin dokusunun yeniden üretilmesini sağlıyor. Dentin dokusunun en büyük düşmanı ise diş çürükleri.

Diş çürükleri, dentin dokusu olmadan ancak yapay koşullarla tedavi edilebiliyor. Dolgu yaptırmak ise bu yöntemlerden en bilineni ve ilerleyen bir diş çürüğüyle başa çıkmak için diş köküne kanal tedavileriyle zarar verilmesi gerekiyor.

Dişlerde doğal yolla iyileşme sağlanacak

Bu yöntemlerle diş çürükleri geri alınamaz ve çürüklerin sebep oldukları oyuklar doldurulamaz. Söz konusu ilaç ise çürüklerin doğal yoldan iyileşip, boşlukların yeniden dentin tabakasıyla kaplanmasını sağlayacak.

Bunun için dentin üretimini doğal olarak durduran GSK-3 enziminin eksikliği durumu Tideglusib ilacıyla giderilecek.

Araştırmada ekip, Tideglusib ilacına batırılmış ve kolajenlerden yapılmış süngerleri diş boşluklarına yerleştirdiler. Süngerler dentin büyümesini tetikledi ve altı hafta içinde deneklerin dişleri tedavi edildi. Bu süre zarfında süngerlerin kolajen yapıları eridi ve dişlerin boşlukları, dentin tabakasıyla dolmuş oldu.

Farelerde denendi

Bu prosedür an itibariyle yalnızca fareler üzerinde denendi. Ancak araştırmanın baş yazarı ve Londra Diş Enstitüsü Profesörü Paul Sharpe,İngiliz The Telegraph gazetesine, 'Alzheimer  hastalığına yönelik klinik araştırmalarda daha önce test edilen bir ilacın güvenilirliği, yeni diş tedavimizin hızla kliniklere ulaştırmak için önemli bir fırsattır.' açıklamasında bulundu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz