İlaçta dönüşüm projesi..

ilacta-donusum-projesi

İlaçta sıfır atık hedefine ulaşmak amacıyla bir dönüşüm projesi hazırlandı.


12 Ağustos 2019 15:15

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himaye ettiği 'sıfır atık' projesine ilaçlar da dahil oluyor. 81 ile yayılması planlanan projeyle, Türkiye'nin her yıl servet ödediği ilaçların atık olmaktan çıkarılması, bilinçli ilaç kullanımı ile ithalatın azaltılması ve çöpe atılan ilaçlarda dönüşüm sağlanması amaçlanıyor. Önce en fazla atık ilacın oluştuğu evlerde işe başlanacak.

Enerji üretimi

Atık ilaçları geri dönüştürme projesi kapsamında belediye, okul ve üniversitelerde ilaç toplama merkezleri kurulacak. Sanat ve spor alanı da atık ilaç için el verecek ve farkındalık oluşturulması sağlanacak. Halihazırda atık ilaçlar Türkiye'de üç ilde bulunan ilaç imha merkezlerinde yakılarak yok ediliyor. Toprağa karıştığında çevreyi de zehirlediği için bu şekilde imha ediliyor. Yeni proje, ile ilaçlar imha edilmeden önce kutu ve şişeler ayrıştırılarak geri dönüştürülecek. İmha aşamasında açığa çıkan enerjinin değerlendirilmesi de konuşuluyor.

Projeyi iki hukukçu hazırladı.

"atık ilaç detoksu" projesini Elif Berktaş ve Zeynep Kılıçkaya isimli iki hukukçu hazırladı. Berktaş ve Kılıçkaya'nın yaptığı çalışmaya göre, hane başına 5 kutu gereksiz ilaç tüketiliyor ve ülke genelinde 72 milyon kutu atık ilaç oluşuyor. Atılan ilaçların yüzde 30'unun kullanım tarihi dolmazken, yüzde 45'inin de kutusunun dahi açılmadığı öne sürülüyor. Her 100 kişiden 60'ının bir kısım ilaçlarını çöpe attığı belirtiliyor.

İthalata 14 milyar TL

İlaçların yüzde 54'ünü ithal eden Türkiye, sadece geçen yıl ithalata 14 milyar TL ödedi. 35 binden fazla kişinin istihdam edildiği ilaç endüstrisinde yerli ilaç üretimiyle ekonomiye önemli bir kazanım sunan Türkiye, çöpe giden ilaçlardan da her yıl binlerce lira tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz