FIP: Dünya ölçeğinde eczacıların verdiği hizmetler..

dunya-eczacilik-federasyonunun-arastirmasi-dunya-olceginde-eczacilarin-verdigi-hizmetler

Dünya Eczacılık Federasyonunun iki yılda bir yaptığı araştırma.


30 Ekim 2017 00:00

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) çıkardığı "Dünyada Ne Var Ne Yok" bülteninin Ağustos ve Eylül sayısında ilginç bir araştırma sonuçları yer aldı.

Bu, Dünya Eczacılık Federasyonu FIP'in 77. Dünya Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Kongresi'nde yayımladığı, “Bir Bakışta Eczacılık: 2015-2017” isimli çalışmaydı. Araştırma dünyadaki yaşam alanlarının yüzde 50'sini kaplayan 79 ülke ve bölgede yapılmıştı.

Araştırmanın sonuçlarına göre eczacılar, bu bölgelerin yüzde 68'inde "tedavi değerlendirme hizmetleri", yüzde 47'sinde "hastalık yönetimi hizmetleri" (ör: diyabet, astım vs.) ve yüzde 62'sinde "klinik parametrelerin ölçümü hizmetleri" (tansiyon, şeker vs.) veriyorlar.     

Yazının tamamı şöyle;

FIP: Eczacıların kamu sağlığına yaptıkları katkı ilaç dağıtımı ile sınırlı değil

Dünya Eczacılık Federasyonu FIP'in 77. Dünya Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Kongresi'nde yayımladığı bir araştırma sonuçlarına göre dünya üzerindeki yaşam alanlarının yüzde 50'sinden fazlasında ve dünya nüfusunun dörtte üçü için eczacılar bir dizi ileri eczacılık hizmeti sunmaktadır. 14 Eylül 2017 tarihinde “Bir Bakışta Eczacılık: 2015-2017” (Pharmacy at a glance: 2015-2017) ismiyle yayımlanan belge FIP'in her iki yılda bir düzenlediği araştırmanın son sayısı 2015¬2017 yılları için detaylı sonuçlarını içermektedir.

79 ülke ve bölge üzerinde yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre tedavi değerlendirme hizmetleri bu bölgelerin yüzde 68'inde, hastalık yönetim (ör: diyabet, astım vs.) hizmetleri en az yüzde47'sinde, klinik parametrelerin ölçümü (tansiyon, şeker vs.) hizmetleri ise yüzde62'sinde sunulmaktadır.

Ne var ki, raporun yazarı Ecz. Gonçalo Sousa Pinto bu hizmetlerin sadece yüzde 12'sinin sağlık sigortaları (kamu veya özel) kapsamında olduğunu, bunun da harcamaların eczane veya hastanın, bazen de her ikisinin üzerine kaldığı anlamına geldiğini ifade etti.

Çalışma, eczacılık mesleğinin küresel düzeydeki durumu hakkında otorite niteliğinde bir bilgi kaynağı olup eczacıların farklı sektörlere dağılımı ile eczacılara erişimden jenerik ilaçların dağıtım/ikame modellerine ve ilaçların internet üzerinden erişilebilirliğine varan geniş bir yelpazedeki konular hakkında genel bir değerlendirme sunmaktadır. 8 infografikten veriler içeren raporda ayrıca hastane eczacılığı ve mesleki hizmetler mevzuatına dair bir bölüm de mevcuttur.

Raporun yazarı Pinto raporla ilgili şunları söyledi: “Bu rapor eczacılık mesleğinin nasıl uygulandığına ve düzenlendiğine, hizmet bedelinin nasıl ödenmekte olduğuna, küresel eczacılık işgücüne ve dünya çapında ilaçların hastalara nasıl dağıtıldığına dair anlık bir resim teşkil etmektedir. Ayrıca önümüzdeki fırsatlar ile muhtemel engelleri tanımlamakta ve sağlık sonuçlarının eczacı eliyle iyileştirilmesinin savunusu için FIP üye örgütlerinin elini güçlendirmektedir. ”

“Bu çalışma sağlık sistemlerinin etkililiği ve sürdürülebilirliğine ile sağlığın geliştirilmesine eczacıların verdiği katkılara dair kanıtlar sunmakta olup eczacılığın sağlık hizmetinin esas ve ayrılmaz bir parçası olduğunun bir kanıtıdır. ”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz