"Çin, orta ölçekli 450 ilaç ham maddesi firmasını kapattı"

cin-450-tane-orta-olcekte-ilac-ham-maddesi-ureten-firmasini-kapatti

İEİS Yönetim Kurulu Üyesi Oran, ilaç fiyat artışlarına neden olarak Çin'i gösterdi.


16 Şubat 2019 14:23

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sağlık Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye İlaç Sanayi Stratejisi" toplantısında sektörün sorunları tartışıldı.

Toplantıda konuşan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran, Türkiye'deki ilaç fiyatlarıyla ilgili ilginç bilgiler verdi. Oran Türkiye'de ilaç fiyatlarına ilişkin şunları kaydetti:

İlaç ham maddesi üretiminde soru işaretleri

"Maalesef bizim bugün bu ülkede bir molekülümüz yok. Övünebileceğimiz bir ilacımız yok. Bizim sektörlerden her konuda öne çıkan işler var ama buraya gelince nedense biz bir molekül üretemiyoruz.

Acaba ilaç ham maddesi ürettiğimizde de karlı mıyız, zararlı mıyız, satabileceğimiz ülke var mı? O da tartışılır. Neden? Çünkü bugün Hindistan ve Çin'le mücadele edemiyorsunuz.

Şu anda Çin 450 tane orta ölçekte ilaç ham maddesi üreten firmasını kapattı. O yüzden ilaç fiyatları ham madde açısından Türkiye'de artış gösterdi. Biz bu dertlerimizi anlata anlata yüzde 26,4 zammı böyle aldık. Burada herkes elini taşın altına koyarak yaklaştı konuya."

İlaç ihracatında Singapur örneği

Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş da yaptığı konuşmada, katma değeri yüksek ihracatın hayati önemde olduğuna dikkati çekti..

Türkiye'nin ihracat kilogram fiyat ortalamasının 1,28 doların biraz üzerinde olduğunu anlatan Varlıbaş;

"Gelişmiş ülkelerde ihracat ortalama kilogram fiyatı 5 doların üzerinde. Ancak ülke olarak bizim şöyle bir ürünümüz de var bugün; kilogramı 675 bin dolara ihraç ediliyor. Bu ürün VSY Biotechnology'nin tasarladığı, geliştirdiği ve ürettiği bir ürün." dedi.

Türkiye'nin biyoteknoloji alanında dünyada 47. sırada olduğunu aktaran Varlıbaş, Singapur'un başarı hikayesinin Türkiye'ye çok şey anlattığını söyledi. Varlıbaş, şöyle konuştu:

"Singapur 15 sene önce 'Biz ilerlemeliyiz' dedi ve şu anda biyoteknoloji alanında dünyada 2. sırada. Biz 47. sıradayız. Biz bundan güzel şeyler çıkarabiliriz. Herhangi bir ülke, herhangi bir endüstride yüzde 20 standart Ar-Ge yaparsanız o sektörün, endüstrinin gelişimi 5 sene içinde yüzde 62 artar. Yani biz biraz çalışırsak bu açığı kapatırız. Bilgi yoğunluğu arttıkça maliyetler düşüyor, katma değer artıyor."

Biyoteknolojik ilaçlar hızla yol alıyor

Centurion İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erfa da, biyoteknolojik ilaç geliştirme süreçleri hakkında bilgiler verdi.

Biyoteknolojik ilaçların hızla konvansiyonel ilaçların yerini almaya başladığını anlatan Erfa, "Konvansiyonel ilaçta 2017 yılında dünya ilaç pazarının yüzde 75'ini oluşturuyor. Değer olarak 280 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Türkiye'de konvansiyonel ilaçlar yaklaşık 5,5 milyar dolarlık ciro yakalamış durumda 2018 Eylül rakamlarına göre.

Biyoteknolojik ilaçlarsa dünyada 220 milyar dolarlık bir değere ulaşırken pazarın yüzde 25'ine geldi. Bu 10 yıl önce yüzde 10'lar seviyesindeydi. Ne kadar hızlı yol aldığını buradan görebiliriz. Türkiye ilaç pazarındaki değeri yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde. Bunun geliştirilmesi için Ar-Ge, inovasyon ve yatırım gerekli."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz