Teknisyenin sesi: "Biz de varız..!"

biz-de-variz

Teknisyenin Sesi'nin yayın yönetmeni ile yaptığımız röportajı sunuyoruz.


08 Ağustos 2016 14:03

Birkaç hafta önce eczacılık dünyasında yeni bir site kuruldu, Teknisyenin Sesi. Sitenin yayın yönetmeni Abdullah Ekin, Batman'lı bir eczane teknisyeni. Batman İstanbul arası 1.460 kilometre. Bu nedenle röportajımızı teknolojinin nimetlerini kullanarak, internet üzerinden yaptık. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

 

Kurmuş olduğunuz sitede, misyonumuz bölümündeki açıklama, "Türkiye’de toplumsal ve kamusal alanda eczane teknisyenlerinin bilinirliğini sağlamak ve bu alanda etkili bir kamuoyunun yaratılması için çalışmak" sözleri ile başlıyor. Buradan devam edelim, sitenizin kuruluş amacınızı biraz açar mısınız?

Sitemizin kuruluş amacı, Türkiye'de eczane teknisyenlerini tüm toplumsal ve kamusal alanda tanıtmak, eczane teknisyenlerinin sorun ve sıkıntılarını haber yaparak tüm sektörün duymasını sağlamak ve bu sorunların çözülmesi için kamuoyu oluşturmak. Biliyorsunuz kamuoyu oluşturmak günümüzde son derece önemli.

Bu ihtiyaç nasıl doğdu?

Bu ihtiyaç aslında uzun zamandır var. Az sayıdaki bazı çalışan, mücadele eden derneklerimizi ve başkanlarımızı hariç tutarsak, ne yazık ki teknisyenlerimizin haklarının birçok dernek, federasyon ve konfederasyon nezdinde tam olarak savunulabildiğine inanmıyorum.

Teknisyenlerimiz kendi başına bırakılmış durumda; herkes kendi derdinde, çoğunluk ben işimden olmayayım da gerisi beni ilgilendirmez havasında. İşte bu açığı kapatabilmek için  bağımsız olarak bu işe giriştik.

Kaç kişiyle yola çıktınız?

Yola beraber çıktığımız, yıllardır beraber çalıştığımız arkadaşlarımız; Ankara Dernek Başkanımız Murat Ergün, Kütahya'dan Süleyman Özkan, İstanbul'dan Rabia Gürbüz Aygün, Ömer Faruk Varol ve Kurtuluş Bahatan  arkadaşlarımız. Hepsi de sektörde kendini kanıtlamış, çok değerli teknisyenlerimiz.

Daha önce bu yönde faaliyetleriniz var mıydı?

Bu yola aslında biz 2010 yılında "SGK İlaç Kesintileri ve Nedenleri" grubu ile girdik. Bu grupla sektörde sorulan her soruya cevap olduk. Grubumuzun şu anda  26.000'den fazla üyeyle sektörün mesleki anlamda en büyük grubu olduğunu söyleyebilirim.

Nasıl tepkiler aldınız?

Açıkça söylemek gerekirse sitemizin kurulması ve yayın hayatına başlaması teknisyenlerimiz arasında olumlu bir hava,  bir heyecan yarattı. Bir çok tebrik ve destek mesajı, telefonu aldık.

Bunun yanında farklı tepkiler almadık mı, elbette aldık. Sitemizin yayına başlamasından rahatsız olanlar olduğunu fark ettik. Bu tepkiler ve rahatsızlıklar bizi yolumuzdan ve doğru bildiğimizi yapmaktan alıkoyar mı, kesinlikle hayır..

Eczane teknisyenliği mesleğini günümüzdeki durumunu nasıl görüyorsunuz?

Eczane teknisyenliği mesleğinin şu anda sahipsiz olduğunu düşünüyorum. Maalesef iyi şeyler söyleyemeyeceğim.

Bir çok ilde fazla çalışma saatleri, verilmeyen mesailer, maaşlardan yatmayan SGK primleri, verilmeyen öğlen arasın dinlenmeler, zorla imzalatılan kara kaplı defterler olduğunu biliyoruz. Örnekleri çoğaltmak mümkün ama bunlar bile içinde bulunduğumuz durumu anlatmaya yeter sanırım.

Sorunlar üç aşağı beş yukarı belli, bu sorunların çözümünü nerede görüyorsunuz?

Sorunların çözümü kolay olmayacak. Neredeyse binlerce eczacı ile ayrı ayrı konuşup anlaşmak gerekiyor, bu da çok zor görünüyor..!!

Eczacıları temsilen TEB ve teknisyenleri temsilen de Konfederasyon'un bir an önce, inisiyatifi ele alması gerekiyor. Her iki tarafa da zarar vermeden çözümler üretilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.  

Logonuzda "Eczane teknisyeninin gerçek sesi" ifadesi okunuyor. Az önce söylediniz ama ben yine de sormak istiyorum. Bu cümleden eczane teknisyeninin yeterince temsil edilmediği veya haklarının savunulmadığı anlamını mı çıkarmalıyız?

Evet az önce de söylediğim gibi, bizce eczane teknisyenlerinin gerçek manada temsil eden kimse yok şu anda. Herkes kabuğuna çekilmiş durumda.

Biz bu yola çıkarken ve sitemize isim koyarken bile tarafımızı belli ederek teknisyenin yanında duracağımızı, hak ve hukuku için elimizden geleni yapacağımızı duyurduk. Bu yolda çalışırken de arkamıza bakmadan yürümeye devam edeceğiz. Birilerini rahatsız ediyor veya edecek olabiliriz, ancak bu misyonumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Biz "Teknisyenin Sesi" sitesi olarak tarafız ve tarafımız eczane teknisyenlerinin yanıdır.

Siz eczane teknisyenliği mesleğine nasıl  girdiniz?

Ben ilkokul 4.sınıfta başladım ve hala devam etmekteyim. Sektörde yaklaşık 25 yılımı geride bıraktım. Şu anda emekli olmam gerekirken, ilk çalıştığım eczanede sigortamın yatırılmamış olmasından dolayı mağdur olanlardan biriyim ben de. Meslektaşlarımın mağduriyet yaşamaması adına, ben ve arkadaşlarım elimizden ne gelirse yapmaya çalışacağız bundan böyle.

Siz daha önce bir meslek kuruluşlarında görev aldınız mı?

Batman Çağdaş Eczane Teknisyenleri Derneğinin kurucu ekibindenim ve iki dönem başkan yardımcılığı görevini üstlendim. Şu anda da Batman Eczane Teknisyenleri Derneği Başkan Yardımcılığı görevini aktif olarak yürütmekteyim.

Sosyal alandaki yeni kuruluşlara yakıştırmalar hep yapılır. İlk ben sormuş olayım; Teknisyenin Sesi'nin siyasi bir tavrı var mı?

Bir cümlede şöyle özetleyebilirim; özgürlüklerden yanayız, kişinin dili, dini, ırkı mezhebi değil insan oluşu önemli diyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Meslektaşlarımızdan tek bir ricamız var. Söze başlarken tarafımız teknisyenlerin tarafıdır demiştik. Meslektaşlarımızdan da sitemizi sahiplenmelerini, takip etmelerini, üye olmalarını ve haberlerini paylaşarak destek olmalarını bekliyoruz. Çünkü onların desteği olmadan hiçbir şey yapamayacağımızı biliyoruz. Tüm meslektaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; Teknisyenin sesi sizin sesinizdir, sesinize sahip çıkın ki sesimiz topluca daha gür çıksın, saygılarımı sunuyorum..

Yayın dünyasına hoş geldiniz..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz