"Tüm haklarını son kuruşuna kadar ödüyoruz.."

teknisyenlerimizin-tum-haklarini-son-kurusuna-kadar-oduyoruz-tavsiye-ederiz

Eczacı Onur Aykanat ile çalışma hayatı konusunda yaptığımız röportaj.


13 Kasım 2017 11:32

Haber sosyal medyada gördüğümüz bu ilanla başladı;

"Eczanemize güler yüzlü ve SUT kurallarını bilen, referans verebilecek 45 saat mesai sistemi ile çalışacak bay veya bayan eczane teknisyeni arıyoruz. CV ve bilgilerini dorukeczane@gmail adresine göndermeleri önemle rica olunur."

İlanın altındaki ilk yorumda, ayrıca açıklama da yapılmıştı.

"İş kuralları gereği 45 saat üzeri çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Nöbet ve fazla çalışma varsa mesai ödenir ayrıca haftada bir yarım gün izinli çalışırsınız. Maaşınız ne kadar ise SGK'nız ona uygun yatırılır, bankadan alırsınız."

Eczane teknisyenlerinin çalıştıkları yerden haklarını tam olarak alamadıkları yolundaki şikayetlerine, zaman zaman sosyal medyada rastlıyoruz. Teknisyen derneklerinin gündemindeki ilk madde de, teknisyen haklarının tam olarak ödenmesinin yaygınlaştırılması.. Bu nedenle aslında sıradan bir ilan olması gereken bu eczane teknisyeni ilanı ilginç geldi.

Eczanenin sahibi Onur Aykanat, eczanesi İstanbul Esenyurt'da.

Sosyal medya bu sağı solu belli olmaz, her okuduğuna hemen inanmamak gerek, ola ki birisinin şaka yapası gelmiştir dedik ve Onur Aykanat'ı arayıp sorduk.

Onur bey bu ilanda yazılanların tamamı doğru mudur?

Aynen geçerlidir. Birlikte çalıştığımız iş arkadaşlarımızın tüm sosyal haklarını yasanın gösterdiği şekilde uyguluyor ve son kuruşuna kadar ödüyoruz.  

Tabi böyle olması gerek de, ancak ne zaman iş yasası ve benzeri uygulamalarla ilgili bir haber yayınlansa, teknisyenlerden haklarını alamadıkları yolunda şikayetler yükseliyor.

Ne yazık ki öyle. Oysa ben yasalar, mevzuat neyi ön görüyorsa onun aynen uygulanması taraftarıyım. Bunun yaygınlaşması gerekiyor. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu gerekli.

Ayrıca şu da unutulmamalı; çalışma hayatı da bir alışveriş konusu değil midir? Çalışanınızdan iyi hizmet almak istiyorsanız, siz de üstünüze düşeni tam olarak yapmalısınız. Tüm meslektaşlarıma da tavsiyem budur.

Herkes benim gibi, çalışanlarının haklarını tam olarak vermeli diyorsunuz yani..

Bakın bu noktada bir yanlış anlaşılma var, onu düzeltmeliyiz. Ben bir hak vermiyorum. Hakkı devlet vermiş, yasalar vermiş, ben sadece uyguluyorum.

Bu konudaki titizliğinizin özel bir nedeni var mı?

Eczanemi açmadan önce yıllarca ben de ücretli çalıştım. Kurumsal firmalarda müdürlük yaptım. Her zaman tüm haklarımızı tam olarak ödediler. Ben öyle gördüm, şimdi de gördüğümü uyguluyorum.

Bu konu sadece çalışma saatleri ve fazla mesai ücretleri de değil, ödenen ücreti SGK'ya tam olarak yansıtmak da çok önemli. Emekli olunduğunda SGK, gösterilen ücret üzerinden emekli maaşını hesaplıyor. Gerçek ücret gösterilmediği takdirde emeklilik maaşı da o kadar düşük olacaktır. Asgari ücretten gösterdiğiniz çalışanınızın yaşlılığında yaşayacağı ekonomik sıkıntının sorumluluğunu da taşıyorsunuz. Bunun vebali vardır.

Siz eczacılığı isteyerek mi seçtiniz, üniversite giriş puanı mı sizi eczacılığa yöneltti?

İsteyerek seçtim ama önce inşaat fakültesine girmiştim. Baktım bana göre değil, ikinci sınıfta bıraktım ve yeniden sınavlara girip eczacılığı kazandım.

Eczacılık ikinci tercihiz oldu..

Evet şimdi yine öğrencilik devam ediyor. Eczacılığın yanı sıra hukukta okuyorum, ikinci sınıftayım.

Neden hukuk, bitirince ne yapacaksınız?

Sağlık hukukunda uzmanlaşmak istiyorum. Bu konuda ülkemizde önemli bir eksiklik var, ciddi bir uzman sıkıntımız var. Sağlık sektörü her yönü ile atılım yapmaya çalışıyor ama sağlık hukuku konusunda yetişmiş eleman yok.. Bu alanda hizmet vermek istiyorum.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz