Meme kanseri için yan etkisi olmayan yeni ilaçlar geldi..

meme-kanseri-icin-yan-etkisi-olmayan-yeni-ilaclar-geldi

Türkiye'ye de gelen yeni kanser ilaçları Sağlık Bakanlığından ruhsat aldı.


23 Nisan 2019 23:48

17-21 Nisan tarihleri arasında Antalya’da yapılan 23. Ulusal Kanser Kongresine katılan Ege Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr Erdem Göker, meme kanseriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Göker, dünyada 3-4 senedir uygulanmakta olan direnci kıracak, yan etkisi olmayan yepyeni ilaçların Türkiye’de de ruhsat aldığını önümüzdeki günlerde hızla kullanıma gireceğini söyledi.

Artık ciddi anlamda tedavi edilebiliyor

Meme kanserinin dünyada kadınlarda görülen en sık kanser türü olduğunu belirten Göker, “Buna karşılık korkulu rüya olmaktan çıktı” dedi. Çok çeşitli tedavi yöntemleriyle meme kanserinin ciddi anlamda tedavi edilebildiğini vurgulayan Göker, bu sayede hastaların ömürlerinin uzatılabildiğini hatta kanserden tamamen kurtulabildiğini kaydetti.

Erken tanının cerrahi müdahalede etkili olduğunu kaydeden Göker;

“En önemlisi yeni gelen yan etkisi olmayan akılı ilaçlar. Saç dökülmesi kadınların korkulu rüyası. Onlar olmadan da meme kanserini tedavi etme şansını yakalamış durumdayız” diye konuştu.

"İki hedefimiz var"

Dünyada meme kanserinde bir değişim yaşandığının altını çizen Göker, kansere karşı algıların değiştiğini söyledi. Eskiden kanseri tedavi ederken kanser hücresine saldırmak için kemoterapilerin olduğunu ve onlarla kanser hücresinin öldürüldüğünü hatırlatan Göker, şöyle konuştu:

“Bugün için kanser hücresini doğrudan hedef alan, sağlıklı hücreleri etkilemeyen tedaviler gelişti. Bir tanesi bu. Bundan öte immünoterapi tediğimiz kanser hücresinin, bizim bağışıklık sistemmizi durdurucu, uyutucu etkisini ortadan kaldıran ilaçlar gelişti. Buna da immünoterapi diyoruz.

Hedeflediğimiz iki şey var. İlki sadece kanser hücresini hedef alan ilaçlar. İkincisi ise kanser hücresinin salgılayarak bizim bağışıklık sistemimizi uyuşturduğu molekülleri yok edici ilaçlarımız var. Bu ilaçları kullanarak biz meme kanserinde tam şifa şansını yakalamış durumdayız.”

"Direnci kıracak yeni ilaçlar geldi’

Hormon ilaçlarıyla östrojeni yok ederek tedavi edilen meme kanserinde bir süre sonra bu ilaçlara direnç geliştiğini kaydeden Göker, şunları söyledi:

“O direnci kıracak yepyeni ilaçlar geldi. Dünyada 3-4 senedir uygulanıyor. Şimdi Türkiye’de de ruhsatı aldı. Önümüzdeki günlerde hızla kullanıma girecek. Sağlık Bakanlığı’ndan ikisi ruhsatı aldı. Üçüncüsünün başvurusu devam ediyor. Bunlardan bir tanesi Türkiye’de üretiliyor. Uluslararası ilaç firmasının molekülü, ama Türkiye’de üretim yapılıyor.

İlaç firmaları bu yeni ilaçların ilaç haline gelmesi için çok büyük yatırımlar yaptığından satış fiyatları da ona göre yüksek oluyor. Geri ödeme noktasında birtakım pazarlıklar yapılıyor ama Sağlık Bakanlığı bunu ödeyecektir.”

23. Ulusal Kanser Kongresi, kanser alanında Türkiye’nin en önemli üç derneği olan Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği (TPOG), Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) ve Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) iş birliğinde gerçekleştirildi. 

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz