İç hastalıkları uzmanları; "Bu yeni ilaçları yazamıyoruz"

ic-hastaliklari-uzmanlari-sikayetci-bu-yeni-ilaclari-yazabilmeliyiz

20. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde konuşan Prof. Tukek'in önemli uyarısı.


14 Ekim 2018 15:52

Antalya'da yapılan 20. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinden konuşan İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, diyabet tedavisinde kullanılabilecek etkili yeni ilaçların olduğunu ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) aldığı karardan dolayı bu ilaçları iç hastalıkları uzmanlarının yazamadığını söyledi.

"Bu ilaçları iç hastalıkları uzmanı hekimler yazamıyor"

Prof. Tükek son yıllarda dünyanın kabul ettiği kılavuzlarda ilk sırada yer alamaya başlayan ilaçlar olduğunu kaydederek;

"Bu ilaçlar ağızdan da alınıyor, insülin gibi enjeksiyonla da uygulanıyor. Yeni ortaya çıkan ilaçlar var. Diyabette çok daha etkili ve iyi olabilecek ilaçlar var. SGK'nın aldığı nedenden dolayı, maalesef bu ilaçların çoğunu hatta, hiçbirini iç hastalıkları uzmanı yazamıyor.

Bu kararın alınması, bilimsel dayanağı olmayan bir neden. Hiçbir kılavuzda bu ilaçların kullanılmaması gibi bir sebebi yok. Belki bu kararın alınmasındaki etken, ekonomik kaygılar olabilir" dedi.

"Kısıtlamalar gecikmeden kaldırılmalı.."

"Biz bu hastaları şuanda çok iyi tedavi edemezsek, 10 sene sonra bu ilaçlar çok daha maliyetli bir şekilde devlete yük olacak' diyen Prof. Dr. Tufan Tükek şöyle devam etti;

"Bu durumu mahkemeye verdik. Sağlık Bakanlığı'yla görüştük, onlar bize yardımcı oldular. Diyabet çok önemli bir hastalık. Ciddi sorun ve ciddi maliyet. Diyabet tedavisi önündeki engellerin kesinlikle kaldırılması gerekiyor. Hastaların ilaçlarını kullanması lazım. Diyabetle uğraşan ve ilgilenen iç hastalıkları uzmanları olarak, bu kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz