Ne iş yapacak bu çocuklar?

ne-is-yapacak-bu-cocuklar

Bu yıl, 27 eczacılık fakültesinde 1.931 yeni öğrenci, büyük hayallerle eğitim hayatına başlayacak. Ya fakülte bittikten sonra? Bugünden önlem alınmaması halinde işleri çok zor..


4 Ağustos 2014 00:00

Bu yıl eczacılık fakülteleri toplam 1.931 yeni öğrenci alacak. Fakülteye yeni başlayan her genç eczacı adayının hayali, kuşkusuz okulu bitirince kendi eczanesini açmaktır. Oysa mevcut yasalarla yeni eczane açmak bir tatlı hayal haline geldi. 3.500 kişiye bir eczane kuralı uyarınca büyük şehirlerin çok büyük bir bölümünde, önümüzdeki 15-20 yıl içinde yeni eczane açılamıyor.  Bakanlığın gösterdiği ücra ilçelerde ise eczane açmaya hevesli eczacıyı ara ki bulasın.. Bu bölgelerdeki mevcut eczaneler, ticari yönden yaşama kavgası içindeler, nerede kaldı yenileri..                           

Bu durumda her yıl piyasaya eklenecek 2000 dolayında yeni eczacı, ne iş yapacaklar acaba? Kendilerine gösterilecek hedef, büyük eczanelerde düşük maaşa 2. eczacı olarak çalışmak mı? Maaşın düşük olacağı çok açık. İşsiz eczacı sayısı arttıkça eczacı maaşları da düşecek doğal olarak. Piyasanın kuralı bu.  Diğer yandan aldıkları eğitim gereği başka iş kollarında çalışmaları da güç eczacıların. Mesela hiç bir banka, vezneye oturtmak için bile olsa, eczacılık eğitimi almış bir genci memur adayı olarak düşünmüyor..! 

Argemar Araştırma'nın eczacı odaları başkanları arasında yaptığı araştırmada, görüşülen oda başkanlarının büyük bölümü, eczane sayısındaki sınırlamayı desteklediklerini söylediler. Ancak hemen sonra özellikle vurguladıkları konu, benzer bir düzenlemenin eczacılık fakülteleri arasında yapılması gerektiğiydi. Örneğin Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, " İstihdamla  ilgili mutlaka bir şeyler yapmak gerekir yeni eczacılar için. Bunlar ne yaparsa yapsın demek olmaz, hepsine bir çözüm bulmak gerekir." derken, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise "Sınırlamayı  destekliyorum, ancak bir yanda sınırlama yaparken öbür yanda 44 fakülte  açtırmamalısınız. Bu doğru ve samimi bir davranış değil." diyordu. Uşak Eczacı Odası Başkanı Halime Özen ise görüşünü şöyle ifade ediyordu: "Biz şu anda ikilemdeyiz, hali hazırda olan eczaneler için destekliyorum ama 41 tane eczacılık fakültesi olacak, bu fakültelerin mezunları ne olacak?"

Bu öğretim yılında 24 üniversitede eczacılık eğitimi verilecek. Bu yılın yeniliği, Biruni  Üniversitesi oldu ve İstanbul'daki Biruni üniversitesi de, eczacılık eğitimi veren üniversiteler  kervanına katıldı. Bazı özel üniversiteler ise toplam kontenjanları değişmeden, burs oranlarına göre bazı düzenlemeler yaptılar.

2014-2015 eğitim yılında eczacılık eğitimi verecek üniversiteleri ve kontenjanlarını altta sunuyoruz. Bu yıl eğitime başlayan bölümler kırmızı ile gösterilmiştir.  




Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz