Yönetime biz talibiz..!

yonetime-biz-talibiz

Zafer Cenap Sarıalioğlu, İstanbul Eczacı Hareketi'nin lideri. Önümüzdeki bir ay içinde Eczacı Odalarında seçimli genel kurullar yapılacak, oda yönetimleri değişecek. İstanbul Eczacı Hareketi de İstanbul Eczacı Odasında yönetime adaylığını koymuş, listesini açıklamış iki gruptan biri..


22 Ağustos 2015 00:00

İstanbul 5.500 dolayında eczanesi ile Türkiye'nin en çok eczane barındıran ili. Ortalama bir hesapla eczanelerin yüzde 23'den fazlası İstanbul'da. Doğal olarak İstanbul Eczacı Odası (İEO) seçimleri de büyük önem taşıyor. Sarıalioğlu ile eczanesinde yaptığımız röportajı sunuyoruz.

Cenap bey, tanımlar kimi zaman birbirine karışıyor, önce bunları netleştirelim istiyorum, İstanbul Eczacı Hareketi nedir, Çağdaş Eczacı Hareketi nedir, İÇEM kimdir gibi..

Çağdaş Eczacı Hareketi şu anda İstanbul Eczacı Odasının yönetiminde bulunan eczacı grubunun adıdır. Çok eski bir eczacı grubudur, tam başlangıcını hatırlamıyorum ama 50 yıl filan gibi o kadar eski.

Başkanı kimdir?

İEO Başkanı Semih Güngör, doğal olarak grubun da başkanıdır. Kongre gününe kadar bu böyle.

Bir de İÇEM var..

İstanbul Çağdaş Eczacılar Meclisi ya da İÇEM, hareketin yol haritasını çizen kendi içinde oluşturduğu bir meclistir, hareketi yönlendiren kararlar burada alınır. Varlığı hareketin tarihi kadar eskidir

Gelelim İstanbul Eczacı Hareketi'ne, sanıyorum siz Çağdaş Eczacılar Hareketinden kopan bir grupsunuz.. Nasıl oldu bu?

Biz 2013 seçimlerine 15 gün kala ayrıldık. İÇEM'in bir yönetmeliği var, 20 yıldır uygulanan. Bu yönetmeliğin tam olarak uygulanmasını istedik. Yönetmeliğe göre kimse 3 dönemden fazla arka arkaya başkan olamıyor. Bu maddenin uygulanması gerekiyordu.

Şu sıralarda AKP'de gündem maddesi olan konu gibi..

Evet ama bu 3 dönem kuralı İÇEM'de 20 yıldır vardı, böyle bir kuralın konması açısından biz daha eskiyiz.. Semih Bey 2013'de İstanbul Eczacı Odasında 3. başkanlık dönemini tamamlamıştı ve biz de yönetmeliğin uygulanarak yeniden başkan adayı olmaması gerektiğini söyledik. Başkan kritik dönemden geçiyoruz dedi ve yeniden aday oldu.

Bu görüş destek buldu anlaşılan..

Evet, grup Semih beyin İÇEM yönetmeliğine aykırı olarak 4. dönem başkan adaylığına destek verince biz muhalif kalanlar 2013'de İÇEM'den ayrıldık. Böylece İstanbul Eczacı Hareketi doğmuş oldu.

Böylece Çağdaş Eczacı Hareketinden de ayrılmış oldunuz, ne büyüklükte bir  gruptu kopan?

İki yıldır süren bir muhalif tavır vardı zaten mevcut yönetime karşı; ilk ağızda 15-20 kişilik bir gruptuk ama buna sessiz kaldığı halde muhalif kalanlar da eklenince hatırı sayılır bir grup olduk.

Semih Bey geçenlerde bir açıklama yaparak, hatta biraz da buruk bir lisanla, bu dönem adaylığını koymayacağını açıkladı..

Evet İÇEM bu kez hayır dedi. Eğer Semih Güngör'ün adaylığını kabul etmiş olsalardı bu 5. dönemi olacaktı ki, o zaman da İÇEM yönetmeliğinin pek bir anlamı da kalmamış olacaktı.

İstanbul Eczacı Hareketi şu anda ne büyüklükte bir grup?

Hızla büyüyoruz. Yaklaşık 1.300 üyemiz var. Yüzde 80'i eczane eczacısı. Hedefimiz kuşkusuz eczacıların tamamını kucaklamak. Genel Kurula kadar 3.000 eczaneyi ziyaret etmeyi planlıyoruz. Şu ana kadar 800'ünü tamamladık.

Hareketin siyasi bir tavrı var mıdır?

Hayır hareket olarak siyasi bir tavrımız yoktur ama ilkelerimiz vardır, bunlar Atatürkçülük ve Cumhuriyet ilkeleridir. Emek ve adaletin öncelendiği, mümkün olduğunca eşit paylaşımda ve tek bir meslekdaşımızı feda etmeyecek, sağlığı piyasalaştırmayacak bir sistemle sağlığın sosyal devlet gereği bir hak, ilacın bir sosyal ürün olduğunu savunan bir hareketiz.

"Önceliği eczacılık olan, arkadaki siyasi görüşü önemli olmayan ama bunu öne çıkarmayan" tüm eczacıları aramıza bekliyoruz, mesleğine, ekmeğine, onuruna sahip çıkmak adına..

Oda seçimleri için ne düşünüyorsunuz?

Şunu açıkça söyleyelim, yönetime talibiz, hatta bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz, çünkü sektörde bıçak kemiğe dayanmıştır..

İstanbul'da seçime kaç grup katılıyor?

Şu ana kadar seçime gireceğini deklare eden ve listesini açıklayan 2 grup var. Birincisi İstanbul Eczacı Hareketi olarak bizim grubumuz. Diğeri  şu andaki yönetimde Genel Sekreterlik görevini sürdüren Levent Alemdar'ın başı çektiği Çağdaş Eczacı Hareketi grubu.

Mevcut yönetimde eksik bulduğunuz yönler hangileri?

İEO yönetimi hiçbir uygulamaya tepki vermemekte ve sessiz kalmaktadır. Kısaca söylemek gerekirse eczanelere sahip çıkmamaktadır. Bunun acısını çekiyoruz.

Diğer taraftan TEB Merkez Heyeti ile sürekli kavga halindedir. İdareye karşı eczacının haklarını savunmak adına harcaması gereken enerjiyi, TEB yönetimi ile kavga ederek sarf etmektedir ki bunun kimseye bir yararı yoktur. Sorunları birbirimizle kavga ederek çözemeyiz.

Ayrıca bunca kritik konu varken, bu konular hakkındaki hiç bir şeyden tabanın haberi yoktur.

Kapalı kapılar ardında oluyor her şey diyorsunuz.

Hayır, kapalı kapılar ardında hiç bir şey yapılmadığı için, kimseyle de bir şey paylaşmıyorlar diyorum daha çok.. Bu teslimiyetçi politikalar yüzünden yönetimlere de güven kalmadı.. Teker teker eczaneleri dolaşıyorum, görüyorum ki eczacının örgütüne güveni kalmamış, bir karamsarlık hakim..

Siz nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz bu güveni...

Şeffaflıkla.. Bizim yönetimimizde her bilgiyi, her gelişmeyi meslektaşlarımızla paylaşacağız. Önce eczacının örgütüne yeniden güvenmesini sağlayacağız..

Mucize vaat etmiyoruz ama sorunlarla  mücadele edeceğiz. Edermiş gibi yapmayacağız, gerçekten mücadele edeceğiz ve bu mücadeleyi paylaşacağız. Mücadeleyi meslektaşlarımızın desteğiyle hep beraber yapacağız ve her adımı paylaşacağız.. 


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz