Cumartesi günü kapatma meselesinin püf noktaları..

cumartesi-gunu-kapatma-meselesinin-puf-noktalari

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ile yaptığımız, Aliağa örneğinden yola çıkarak, cumartesi günü kapatma meselesinin püf noktalarını konu alan tele röportajı sunuyoruz.


25 Mayıs 2015 00:00

Eczanelerin cumartesi günü açık olduğu illerde, kimi zaman yükselen bir tansiyon var. Bu illerdeki bir kısım eczacı ile eczane çalışanlarının çoğunluğu, cumartesi günü de nöbet sistemine geçilmesinden yana gibi görünüyor. Diğer taraftan çeşitli gerekçelerle cumartesi günü açık olmayı savunan bir eczacı grubu da var.. Yasal zeminin ne olduğu, nasıl bir düzenleme yapılabileceği hakkında da, birbiri ile çelişen farklı görüşler öne sürülüyor..

Önceki hafta ilginç bir gelişme yaşandı. İzmir Aliağa'da 20 eczacı bir araya geldi, bölge temsilcisinin önderliğinde cumartesi günleri nöbet sistemine geçme kararı aldı. Karar yetkili kuruluşlar tarafından da onaylanarak 1 Mayıstan itibaren yürürlüğe girdi. Ancak bir eczacı bu karara katılmamıştı..

Bu haber üzerine cumartesi günü çalışılan illerdeki eczacılardan ve özellikle eczane çalışanları tarafından çok sayıda yorum yapıldı. "Oy birliği mi gerekiyor bu kapatma kararı için, yoksa belli bir oran var mı?", "60 eczaneyiz 4 ü istemiyor diye kapatamıyoruz cumartesi günü, ne yapmalı?" gibi sorular öne çıkıyordu.

Acaba Aliağa'da bu sorunları nasıl çözmüşlerdi? Orada da bir eczane katılmak istemediğini söylemiş ama diğerleri nöbet sistemine geçebilmişti.

Konuyu İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan'a sorduk.

Sayın Başkan, Aliağa'da bir eczacının karara katılmamasına rağmen diğer 20 eczane cumartesi günleri nöbet uygulamasına geçebildi bu nasıl olabildi?

Önce şunu söyleyelim çalışmak isteyen eczaneyi kapatmaya zorlayamazsınız. Böyle bir olay İzmir'de 1999'da Mustafa Sözen döneminde yaşandı ve konu mahkemeden döndü.

1999'daki olayı şöyle bir hatırlayalım isterseniz.

O dönemde Eczacı Odası yönetimi, yazın 3 ay süre ile cumartesi günleri de nöbet sistemine geçilmesi yönünde bir karar aldı. Bu karar tüm İzmir'de geçerli olacaktı. Ancak Karşıyaka'da 3 eczacı cumartesi günleri kapatmak istemedi ve eczanesini açtı. Diğer eczacılar buna tepki gösterdi, ciddi tartışmalar yaşandı.

Eczacı Odasının kararı bağlayıcı olmadı mı?

Oraya geliyorum. Eczacı Odası bunun üzerine bu eczaneleri haysiyet divanına sevk etti ve bu arkadaşlara oda kararına uymadıkları için ceza verildi. Ceza alan eczacılar hemen Bölge İdare Mahkemesine başvurdular ve kısa süre içinde sonuç aldılar. Mahkeme Eczacı Odasının bu kararının uygulanamayacağına karar verdi.

Ve eczanelerini açtılar..

Evet, yine eski sisteme dönüldü. Kısaca söylemek gerekirse cumartesi günü eczanesini açmak isteyen eczacıya kapat diyemezsiniz.

Aliağa'da nasıl oldu da, topluca kapatma kararı alınabildi, yine kapatmak isteyen bir eczane vardı?

Kapatmak isteyen tüm eczaneler; bu karara katılmak istemeyen eczanenin cumartesi günü açmasını kabul ettiklerini beyan ettiler, her birisi kaşe ve imza ile yazılı olarak.

İşin püf noktası burası galiba..

Evet bir konsensus gerek, cumartesi günü kapatmak isteyenler, kapatmak istemeyenlerin bu kararına saygı göstermeli ve onların açmasını kabul ettiklerini yazılı olarak beyan etmeli..

Kısaca kapatmak isteyen eczacılar, diğerleri için onlar açabilirler biz razıyız demeli..

O zaman nöbet sistemi de ona göre ayarlanır..

Bölgelerin koşulları birbirinden farklı olunca..

Tabii, kimi eczaneler var mesela sağlık ocağı karşısında ve cumartesi günü açmasa da olur, kimisi var ana caddede, cumartesi günü yoğun.. Bölgelere göre talep değişebiliyor..

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan'ın verdiği bilgileri bir cümlede ifade etmek istersek; cumartesi günü eczanesini açmak istemeyen eczacıların bir araya gelerek başvurusunu yapması ve açmak isteyenlere de yazılı kabul vermesi halinde bölgesel olarak sorun çözülebiliyor..

Eczane çalışanlarının durumu iş kanunun ile ilgili ayrı bir konu.. Personelin çalışma koşulları ile eczanenin hafta sonunda açık olup olmaması farklı platformlarda tartışılması gereken konular. 


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
30/06/2015 14:40
Danıştay 15.´nci Dairesinin esas no:2013/10661 Karar no: 2014/92 sayılı gerekçeli kararı ve Şanlıurfa idare mahkemesi esas no:2013/2050 Karar no:2014/1831 sayılı gerekçeli kararları ,o kararlardaki atıf yapılmış kanunlara incelemek gayet yeterli.
Yorum yaz