İlaç pazarından endişeli sinyaller geliyor.. 100 + 100..

ilac-pazarindan-endiseli-sinyaller-geliyor-100-100

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu bulunamayan ilaçlar konusunda endişeli..


22 Haziran 2019 13:43

İlaç fiyatlarına Şubat ayında yapılan zammım ilaç firmalarını memnun etmediği anlaşılıyor. Başta göz, tansiyon,prostat olmak üzere yüze yakın ilacın piyasada bulunamadığı açıklandı. Yine 100’ün üzerinde ilaçta da çok ciddi sıkıntılar olduğu, onları da firmalar minimum sayıda getirdiği kaydedildi.

Açıklamayı yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu olunca, verilen bilgi de spekülasyon olmaktan çıkıp önem kazanıyor.

Firmalar zamdan memnun değil

Sözcü Gazetesinden Mehmet Andaç'ın haberine göre, Sarıalioğlu, sektördeki krizi değerlendirdi ve 100 civarında ilacın pazardan çekildiğini kaydetti. Firmaların çekilme sebebi olarak Bakanlığın zam oranından firmaların memnun kalmamasını gösteren Sarıalioğlu şöyle devam etti;

“Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz Şubat ayında ilaçlara bir fiyat artışı yaptı. Bu fiyat artışı kimi firmalar tarafından çözüm olarak görülmedi. Bunun sonucunda biz şuanda 100 civarında ilaca hiç ulaşamıyoruz. 100 civarında ilaç Türkiye pazarından çekildi diyebiliriz.

Yine 100’ün üzerinde ilaçta da çok ciddi sıkıntılar var. Onları da firmalar minimum sayıda getiriyor. Az ulaşılıyor. Ulaşamadığımız ilaçların maalesef eşdeğeri de yok. Ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor hastalarımız. Bu sorunun çözümü için Sağlık Bakanlığı’nın tekrar firmalar ile masaya oturması lazım.”

Medikal malzeme pazarı da sıkıntılı

Medikal malzemelerdeki fiyat artışına da değinen Sarıalioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) malzemeler için Mart ayında belirlemesi gereken fiyatı belirlemediğini, bununla birlikte dövizdeki artışın fiyatları tetiklediğini söyledi.

Sarıalioğlu şöyle dedi; “Medikal malzemede 2 çeşit sıkıntı var aslında. Birincisi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun fiyatlandırma politikasıyla alakalı bir sıkıntı var.

Geçtiğimiz Mart ayında Sosyal Güvenlik Kurumu medikal malzemeler için yeni fiyatlar belirleyecekti. Bunu yapmadı. Üstüne birde döviz kurundaki artış yansıyınca hastaların ödediği farklarda ciddi artışlar oldu. Bazı medikal malzemelerde firma sayısı az, onlarda kendilerini korumak adına böyle bir yöntem geliştirdiler.

Sonuç gene Sosyal Güvenlik Kurumu’nun fiyatlandırmasındaki sıkıntıya dayanıyor. Hem döviz kuru hem de SGK bu artıştaki iki temel sebeptir. Bu durum düzelir mi bilmiyorum ama düzelme durumu yine SGK’ya bağlı.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz