Pazarda hangi firmanın kaç ilacı var?

pazarda-hangi-firmanin-kac-ilaci-var

TİTCK'nın SKRS-E Reçete Aktif İlaç Listesinde yer alan ilaçların 28 Ekim itibariyle firmalara göre dağılım tablosu.


04 Kasım 2014 00:00

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) 28 Ekim 2014 tarihli SKRS-E Reçete Aktif İlaç Listesinde tam 7.653 ilaç var. Acaba bunların ilaç firmalarına göre dağılımı nasıl? Hangi firmanın pazarda kaç ilacı var?

TİTCK'nın listesinde her bir formdaki ilacın ayrı bir barkodu var. Yani aynı ilacın farklı formları ve dozları altında piyasaya çıkarılan her ürün, listede ayrı bir ilaç olarak kabul ediliyor, doğal olarak ayrı bir barkodu var.  İlaçların firmalara göre dağılımı hesaplamaları da bu listeden hareket ederek yapıldı.

Örneğin; Abdi İbrahim'in Citoles'inin 10 mg'lık ve 20 mg'lık tabletleri ile bunların 28 veya 56 adetlik ambalajları farklı ilaçlar olarak ruhsatlandırılıyor. Biz de ilaçların firmalara göre dağılımı hesaplamamızı, bu esasa göre düzenledik. Bu arada TİTCK'dan ruhsat alıp, ilaç tanımı altında barkodlanan her türlü malzemenin listede yer aldığını da unutmamak gerek. Örneğin serum üreticilerinin her türlü formdaki serumları veya diyaliz solüsyonları da TİTCK'nın aktif ilaç listesinde yer alıyor.

Nasıl hazırlandı?

Diğer yandan listedeki firma isimleri konusunda bazı birleştirmeler yapmamız gerekti. Bunun ilk nedeni az da olsa yazım farklılıkları. Örneğin Bayer Türk Kimya, bazı kayıtlarda Bayer Türk Kimya San olarak kaydedilmişti.

İkinci neden aynı hakim marka (Grup) altındaki bazı firmaları da birleştirmek gerekiyordu. Örneğin  Eczacıbaşı İlaç Pazarlama, Eczacıbaşı İlaç Ticaret gibi.

Bu arada bir başka firma ile birleşen ancak ruhsatları henüz eski firmanın adı altında bulunan ilaçları da satın alan firmaya ait kabul ettik. Örneğin Schering&Plough, Merck Sharp&Dohme tarafından satın alındı ancak bazı ruhsatlar henüz Schering&Plough'ın üzerinde görünüyordu. Bunları Merck Sharp&Dohme markası altında kabul ettik. Yapılan firma adı birleştirmelerini, tablonun sonunda ayrıca sunuyoruz. Yine de gözden kaçırdığımız bazı küçük ayrıntılar olabilir.

İlaç pazarına bakış

Sunduğumuz bu dağılım tablosu, ilaç pazarı hakkında bir fikir verme amacını taşımaktadır. Kuşkusuz az da olsa bir hata payı olabileceği, her zaman göz önünde tutulmalıdır.

Gelelim sıralamaya. İlk sırada 322 farklı formdaki ilacıyla "Deva" yer alıyor. Onu 305 ilaç ile "Eczacıbaşı" ve 304 ilaç ile "Polifarma" takip ediyor. Dördüncü sırada ise 283 ilaç ile "Abdi İbrahim" geliyor. İlk 50 firma için hazırladığımız tabloyu sunuyoruz.

Pazarda hangi firmanın kaç ilacı var?

 


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz