Eczacıların yüzde 72'si çocuğunun eczacı olmasını istemiyor

eczacilarin-yuzde-72-si-cocugunun-eczaci-olmasini-istemiyor

Eczacıların yüzde 72'si , eczane teknisyenlerinin ise yüzde 83'ü çocuğunun aynı mesleği sürdürmesini istemiyor. En önemli neden koşulların çok zorlaşması.


10 Haziran 2014 00:00

İlaç ve eczane araştırmaları yapan Argemar Araştırma mayıs ayında 20 ilde düzenlediği araştırmada 1000 eczacıya şu soruyu sordu: "Çocuğunuzun eczacı olmasını ister misiniz?" Aynı çalışmada bu soru, eczane teknisyenlerine  de "Çocuğunuzun eczane teknisyeni olmasını ister misiniz?" şeklinde soruldu.

Gelen cevaplara bakın. Bir meslek grubu bu kadar mı mutsuz edilir? Eczacıların yüzde 72'si çocuğunun eczacı olmasını istemiyor. Bu oran eczane teknisyenlerinde daha büyük. Çocuğunun kendisi ile aynı mesleği yapmasını istemeyen eczane teknisyenlerinin oranı yüzde 83.

Ayrı ayrı oranları sayarak sizi rakamlara boğmak istemiyorum. Ancak hemen şunu söyleyelim. En yükseği İstanbul olmak üzere üç büyük ilde de çocuğunun eczacı olmasını istemeyen eczacıların oranı, Türkiye ortalamasından yüksek.

Peki neden? Eczacılar ilk sırada yüzde 44 ile "Koşullar çok zorlaştı" cevabını veriyor. Onu yüzde 36 ile "Mesleğin geleceği belirsiz" ve yüzde 10 ile "Mesleğin saygınlığı kalmadı" cevapları takip ediyor.

Eczane teknisyenlerinin cevabı ise şöyle: İlk sırada yüzde 31 ile "Mesleğin geleceği belirsiz" cevabı var. Onu yüzde 27 ile "Daha iyi bir mesleği olsun" ve yüzde 19 ile "koşullar zorlaştı" cevapları takip ediyor. Eczacı ve eczane teknisyenlerinin çocuklarının kendileri ile aynı mesleği yapmalarını istememe nedenlerine ilişkin tabloyu altta sunuyoruz. 

Bu bir kantitatif araştırma, yani sayısal değerler üzerine kurulu. Ancak hem eczacılar, hem teknisyenler öylesine bunalmışlar ki cevapları, nasıl diyelim "Tadından yenmez.." Bunların bazılarını yansıtmadan geçemedik. Hele İstanbul'lu eczacı Muazzez Hanımın cevabı pek hoştu doğrusu: "Zinhar!"   

Eczacıların cevaplarından örnekler:
Düşmanıma önermem
Dükkan açmasın, akademisyen olsun
Eczacıydık katip olduk
Devletin ilaç politikası beni çok yordu

Eczane kalfalarının cevaplarından örnekler:
Hani anayasada angarya yasaktı
Bir aileden bir kurban yeter
Eczacı dahi olsun istemem
Kalfa olmasın, markete tezgahtar olsun
Eziyet çekiyoruz, Allah korusun
Sağlık sektörünün kendisi sağlıksız

Neden çocuklarının aynı mesleği yapmasını istemiyorlar?


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz