Nezih Barut anlatıyor: Biyoteknolojik ilaçlarda durum..

nezih-barut-anlatiyor-biyoteknolojik-ilaclarda-durum

Abdi Abrakim İlaç'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Biyoteknolojik ilaçta durumu anlattı.


15 Ekim 2018 14:56

İlaç sektörü tüm dünyada hızla kimyasal ilaçlardan, biyoteknolojik ilaçlara kayıyor. Dünyada sadece biyoteknolojik ürünlerin 230 milyar dolar büyüklüğü var, pazar payı yüzde 23. Türkiye’deki pazar ise 3,4 milyar TL ve pazarın yüzde 17'sini oluşturuyor.

Milli ilaç ve yerel ilaç hedefleri ile hareketlenen yerli ilaç sanayinin yatırımcıları da yatırım tercihlerini ağırlıklı olarak biyoteknolojik ilaç yönünde kullanıyorlar.

Capital dergisine konuşan Abdi İbrahim İlaç'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, biyoteknolojik ilaç konusundaki yatırımları hakkında da bilgi verdi.

Türkiye’nin en büyük biyoteknoloji fabrikası AbdiBio’yu 11 Mayıs’ta açacaklarını belirten Barut, Hindistan, İzlanda gibi ülkelerden fabrikamızda çalışması için personel getirdiklerini kaydetti.

Nezih Barut röportajının ilgili bölümü şöyle:

En çok hangi ürünler ithal ediliyor?

Genelde biyoteknolojik ürünler. Kimyasal ürünlerle tedavi edemediğimiz hastalıkları bu ürünlerle tedavi ediyoruz. Şimdi yeni yeni bu ürünlerin üretimi başlıyor. Henüz yeterli olmasa da devlet bu konuda teşvikler veriyor.

Şu anda Türkiye’de cirosal bakımdan 10 tane ilaçtan 9’u biyoteknolojik. Bunları Türkiye’de üretebildiğimizde daha az cari açığa neden olacağız. 2023’ten sonra tam olmasa bile daha makul bir dengeye ulaşmış olacak. Biz de yatırımlarımızı biyoteknoloji üzerine yapıyoruz. Özellikle onkoloji gibi önemli hastalık gruplarında tedaviler biyoteknolojiye dönüşüyor.

Bunlar da çok pahalı ilaçlar. Patent süreleri de çok uzun olduğu için bu ilaçları Türkiye’de üretme şansımız olmuyor. İlaç endüstrisinin amacı, bu tür ürünlerin moleküllerini Türkiye’nin artık kendisinin bulabilecek hale gelmesi. Biz sektör lideri olarak kendi molekülümüzü bulmak ve öncü olmak için uğraşıyoruz. Amerika’da start up şirketleriyle iş birlikleri yapıyoruz.

 2018 sizin için nasıl bir yıl olacak?

100 milyon dolarla hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin en büyük biyoteknoloji fabrikası AbdiBio’yu 11 Mayıs’ta açacağız. Bu bizim için çok önemli bir yatırım, çünkü biyoteknolojik ilaç pazarı hem büyük hem çok yeni bir alan.

Hindistan, İzlanda gibi ülkelerden fabrikamızda çalışması için insanlar getirdik. Yurt dışında iki şirketle iş birliği yapıyoruz, onların bilgi birikimiyle bu işi devam ettirmek istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de bu alanda insan gücü yetiştireceğiz.

Bu fabrikada hangi ürünleri üreteceksiniz?

Kimyasal ürünlerle tedavisi olmayan hastalıkların tedavisi için yapılan bir ürün gamı olacak. Merkezi sinir sistemi hastalıkları, göz ürünleri, romatizma gibi hastalıklar için biyoteknolojik ilaçlar üretilecek.

AbdiBio’nun size nasıl bir getirisi olacak?

Biyoteknolojik ilaçları üretmeye başladığımızda şu anda yüzde 6,42’lerde olan pazar payımızı yüzde 7’ye çıkaracağız. Şu anda 85-86 milyon dolarlık ihracatımız var. Bunu gelecek yıl 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak biyoteknolojik ürünler yaptığımız zaman bu çok yükselecek.

Örneğin sadece Cezayir’de 35 milyon dolarlık bir biyoteknolojik ürün ihalesi aldık. Fiyatları çok yüksek olduğu için hem kârlılığımıza hem ciromuza ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz. Dünyada sadece biyoteknolojik ürünlerin 230 milyar dolar büyüklüğü var, pazar payı yüzde 23. Türkiye’deki pazar ise 3,4 milyar TL, bu da yüzde 17’ye denk geliyor. Bizim bu 3,4 milyar TL’den ne kadar pazarı alacağız zaman gösterecek. Bizim beklentimiz, gelecekte bu pazarda 200 milyon dolar ciroya ulaşmak.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz