Hastanın parmak iziyle çalışan ilaç kutusu..

hastanin-parmak-iziyle-calisan-ilac-kutusu

ABD'de Üniversite öğrencileri hastanın parmak iziyle çalışan bir ilaç kutusu geliştirdi.


24 Nisan 2019 21:44

Hastaların ilaçlarını doğru dozda ve zamanda almadıkları yolunda çeşitli ülkelerde çok sayıda araştırma var. Bu durum da doğal olarak, tedavinin beklenen sürede tamamlanamaması bazı durumlarda ise rahatsızlığın ilerlemesi sonucunu getiriyor. Ayrıca hem sağlık sigortalarının hem hastaların para kaybına da yol açıyor. Bu durum sürekliliği olan kronik vakalarda daha da öne çıkıyor.

Konunun bir de ilacın hasta dışında başka kişiler tarafından bilerek veya yanlışlıkla kullanılması ihtimali de var. Bu sorunu çözmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor, pratik aparatlar, yöntemler geliştiriliyor.

Bunun en son örneği Johns Hopkins Üniversitesi öğrencileri tarafından hayata geçirildi. Johns Hopkins Üniversitesi, 1876 yılında kurulmuş Amerika Birleşik Devletleri'nin Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde, özel statülü bir araştırma üniversitesi.

Bu yeni aparat çelik gövdeli bir kapsül görünümünde. Boyutları, ağırlığı ve şık tasarımı ile ergonomik özellikler taşıyor. Kapsül sadece hastanın parmak iziyle açılabiliyor ve belirlenen doz kadar ilacın dışarı çıkmasına izin veriyor.

Dünyada fazla doz yüzünden zarara gören, hatta hayatını kaybeden insanların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Günümüzde sadece ağrı kesici dozunu fazla almaktan ABD’de her gün 46 kişinin hayatını kaybettiği yer alıyor kayıtlarda.

Sağlık sektöründe bu tür kullanıcı (hasta) ürünlerini ortaya çıkarmak için hastanelerin kendi içinde sağlık teknolojisi / arge birimlerini kurması gerektiği fikri de tartışılmaya başlandı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz