"Hiç alan bırakmayarak, bu sonucu hazırladılar.."

teknisyenlere-hic-alan-birakmayarak-bu-sonucu-kendileri-hazirladilar

Eczane teknikerleri, kendilerine hiçbir yetki alanı bırakılmadığını hatırlattılar.


11 Temmuz 2017 09:47

Yerinde bulunmayan eczacılar konusuna İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu Genel Sekreteri Murat Ergün farklı bir yorum getirdi.

Aslında her şey Adana Sosyal Güvenlik Merkezi'nin 18.05.2017 tarihli yazısı ile başladı.

Yazıda yer alan; "Eczacının görev yerinden ayrıldığı tarihten, mesul müdür atanana kadar geçen sürede reçete karşılanması halinde, anılan yönetmelik hükümleri doğrultusunda karşılanan reçete bedellerinin Kurumca ödenmesinin mümkün bulunmayacağı” ifadesine, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) sert tepki gösterdi.

Başkan Nurten Saydan, bu durumu SGK Genel Müdürlüğüne duyurarak söz konusu birimin böyle bir yetkisi olmadığını söyledi ve "Bu bir yetki gaspıdır.." ifadesini kullandı.

Federasyon genel sekreteri farklı yaklaştı

Haber sosyal medyada ya paylaşılınca, bu kez tepki beklenmedik bir yerden geldi. İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu Genel Sekreteri Murat Ergün, habere yaptığı yorumda;

"Sağlık Bakanlığında eczane teknikerlerinin yetkilerinin belirlendiği toplantıda;TEB hukuk danışmanları, eczane teknikerlerine hiç bir yetki verilmemesi için o kadar çok çaba harcamasalardı şu anda bu konular konuşulmuyor olacaktı. Eczanede sadece eczacı olduğu zaman  tekniker ilaç karşılayabilir maddesinin getirdiği zorluklar bunlar." dedi.

Bu ilginç yorum, tartışmayı bir başka boyuta taşıdı. Olayların geri planında yaşananları öğrenmek için Murat Ergün'ü arayıp konuştuk. Yaptığımız tele röportajı sunuyoruz.

"Murat Bey; gerek Sağlık Bakanının yerinde bulunmayan eczacılar konusundaki bazı ifadeleri, gerek İl Sağlık Müdürlüklerinin bu konudaki denetimlerin yoğunlaştırılması yolundaki yazıları, öyle gösteriyor ki; bu konu önümüzdeki günlerde zaman zaman gündeme gelecek. Sizin yaptığınız yorum ise konunun bir başka cephesini işaret etti. Sözünü ettiğiniz toplantıyı biraz anlatır mısınız?"

"8 Haziran 2011 tarihinde 08/06/2011 Tarihinde Sağlık Bakanlığı Eğitim Dairesinde; Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Eczane Teknisyenleri Konfederasyonu yetkilileri, İç Anadolu Eczane Teknisyenleri  Federasyonu yetkilileri, Marmara Eczane Teknisyenleri Federasyonu yetkilileri bir toplantı yaptılar.

Toplantıda dönemin Türk Eczacıları Birliği 2.Başkanı Mukaddes Harmancı ile Türk Eczacıları Birliği’nin Hukuk Danışmanı Özkan Ergül de katıldılar.

Toplantının konusu “Eczane teknikeri görev tanımı” ydı. Bugün yaşanan bazı sıkıntılar TEB'in o toplantıdaki katı tutumunun sonucudur. Bir anlamda eczacılar bugün pratikte yaşanan bazı sorunları kendi elleriyle yarattılar."

"TEB'in katı tutumu derken neyi kastediyorsunuz?"

"Bu toplantıda, Eczane Teknikerine hiç bir yetki verilmemesi için büyük çaba sarf edildi. Akla yakın bütün tekliflerimize “Yasamıza uygun olmaz “ gerekçesiyle, sürekli itiraz edildi.

TEB yetkilileri bu toplantıda, “Eczane Teknikeri,eczacının denetimi,gözetimi ve sorumluluğunda; Eczanede sunulan reçeteli ve reçetesiz ilaç,tıbbi ürünler,kozmetik müstahzar,tıbbı malzeme ve sağlıkla ilgili her ürünlerin temininde ve sunulmasında eczacıya yardım eder” maddesini eklettirdiler.

Böylece eczacının eczanesinde olmadığı zamanlarda, tüm ilaç ve tıbbi ürünlerin satılmasının yasaklanmasına neden oldular. Teknikerlere hiçbir alan tanımadılar."

"Sizce ne yapılabilirdi, öneriniz neydi?"

"Eczacıların hayatını kolaylaştıracak, günün pratiğine uygun gerçekçi kararlar alınmış olsaydı, şimdi bu sıkıntılar yaşanmayacaktı.

Bir eczacının açtığı ve mesul müdürlüğünü yaptığı eczanelerde eczacının mazereti olduğu zamanlarda ve eczanede bulunmadığı dönemlerde hastaya ilaç verme konusunda çerçevesi çizilmiş makul yetkileri olabilirdi gerekli eğitimi almış eczane teknikerlerinin.

Özellikle altını çizerek söylemek isterim ki toplantıda istediğimiz yetki; bir eczacının açtığı ve mesul müdürlüğünü yaptığı eczanelerde, eczacının mazereti olduğu zamanlarda ve eczanede bulunmadığı dönemlerde reçeteli hastaya ilacını verme konusunda yetki sahibi olmaktı, başka hiçbir amacı yoktu.

Şu an ki geldiğimiz durum bizim zamanında istemiş olduğumuz yetkiyi haklı çıkarttı ve TEB kendi eczacılarının zarına olacak bir konunun altına imzasını attı. O dönemde teknikerlere eczacının eczanede bulunmadığı durumlarda, ilaç karşılama konusunda çerçevesi çizilmiş bir esneme payı bırakılmış olsaydı, şimdi yaşanan sıkıntıları konuşuyor olmayacaktık. Sorumlusu TEB'dir."


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz